Jedním z poslanců, kteří hlasují proti ODS, je Vlastimil Tlustý.

Jedním z poslanců, kteří hlasují proti ODS, je Vlastimil Tlustý. | foto: Pavel Gwužď, iDNES.cz

ODS otevřeně zkritizovala rebelující poslance

  • 265
Výkonná rada ODS oficiálně vyjádřila nesouhlas s opakovaným hlasováním několika svých poslanců proti vlastnímu klubu. Počet "rebelů" se přitom rozšířil. Na páteční schůzi Sněmovny se k trojici Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel a Juraj Raninec přidala i Alena Páralová a Jan Klas.

Vedení ODS se nelíbí, že poslanci hlasují s komunisty a socialisty proti vlastnímu poslaneckému klubu a proti základním programovým prioritám strany. Rada proto vyzvala představitele regionů, za které byli tito poslanci zvoleni, aby se situací se vší vážností zabývali.

Podle předsedy ODS Mirka Topolánka vedení strany o případném vyloučení neposlušných poslanců nerozhodovalo. "Stanovy ODS neumožňují, aby výkonná rada, předseda nebo předseda poslaneckého klubu řešili personální otázky jednotlivých místních sdružení," uvedl Topolánek s tím, že řešení je na představitelích regionů.

Vedení pardubického sdružení ODS se bude snažit poslankyni Alenu Páralovou přimět, aby při hlasování ve Sněmovně hlasovala s ostatními stranickými kolegy, uvedla ČTK.

Nečas: Podraz za pět miliard ročně
"V každém případě budeme mít s paní Páralovou určitý pohovor. Jsme liberálně konzervativní strana a je pro nás nepřijatelné, aby naši poslanci hlasovali s komunisty a ČSSD," řekl senátor ODS, člen výkonné rady a vedení krajské organizace Jiří Stříteský.

Poslanci kolem Vlastimila Tlustého totiž připravili vládě na pátečním hlasování o zákoně o státní sociální podpoře nepříjemné překvapení. Spolu s opozicí prosadili, aby rodiče těžce nemocných dětí dostávali rodičovský příspěvek až do patnácti let věku dítěte místo současných sedmi let.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas své kolegy kritizoval slovy, že "jde o lehký podraz za pět miliard korun ročně." Postěžoval si také, že se poslanci postavili na stranu opozice bez předchozího varování. - čtěte více o pátečním hlasování

ODS vyzvala k jednání o členství Gruzie v NATO
Na výkonné radě se ale neřešili jen neposlušní poslanci. Další vyjádření směřovalo k situaci v Gruzii. Podle vedení nejsilnější parlamentní strany využilo Rusko konflikt v Gruzii k demonstraci své síly na území cizího státu. "Rusko se vyhnulo všem možnostem mírového urovnání konfliktu a přímo se uchýlilo k vojenské akci, jejíž důsledky postihly zejména civilní obyvatelstvo," píše se v usnesení VR ODS.

Podle ODS by se tedy měla Severoatlantická aliance konfliktem okamžitě zabývat a začít jednat o členství Gruzie v NATO.

Protiraketová základna v Polsku je dobrý krok
Dalším bodem jednání byla protiraketová základna. ODS ve svém usnesení uvítala podepsání smlouvy o protiraketové obraně mezi USA a Polskem a konstatovala, že za současných podmínek a při nárůstu mocenských ambicí Ruska je i česká radarová základna naším "životním zájmem".

Zpoplatnění studia podle ČSSD se ODS nelíbí
Rada se při svém jednání zabývala také návrhem ČSSD na zavedení školného na vysokých školách. - čtěte více o návrhu

"Nápad zpoplatnit, a tudíž pokutovat neúspěšné studenty nepovede k motivaci škol poskytovat kvalitnější vzdělání," konstatovalo širší vedení strany.

Lepší variantou je podle nich tzv. odložené školné, které by údajně mělo umožnit svobodnou volbu vzdělání pro každého.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video