Pochod proti radaru při výročí okupace

Pochod proti radaru při výročí okupace

Odpůrci protestovali v památný den proti „okupaci radarem“ i odtržení Kosova

  • 142
Odpůrci umístění amerického radaru v Česku se odpoledne sešli na pražských Hradčanech. Odhady jejich počtu se liší, pohybují se v řádu stovek. K demonstraci zvolili den obsazení Československa nacistickým Německem v roce 1939. Radar považují za další okupaci, tentokrát ze strany USA.

Alegorický pochod v rámci mezinárodního dne protiválečných akcí organizovala Iniciativa Ne základnám, podle níž přišlo až 1200 lidí. Policie ale účast odhadovala na stovky.

Vzhledem k místu srazu na Hradčanském náměstí nebylo jednoduché odlišit odpůrce radaru od turistických výprav.

Účastníci demonstrace se z náměstí u Pražského hradu vydali na Pohořelec a dále malostranskými ulicemi na Malostranské náměstí a Karmelitskou před americké velvyslanectví v ulici Tržiště.

Vybavili se transparenty, na nichž stálo například "Lhali nám dříve, lžou nám i dnes" nebo "Radar = nová okupace".

Kromě radaru jim vadí také vojenská přítomnost v Iráku a Afghánistánu nebo případný útok na Írán.

O zbraně zástupce diplomatů nestál
Kolem 15. hodiny se organizátoři pokusili zástupci velvyslanectví USA předat krabici s "íránskými zbraněmi hromadného ničení", která obsahovala plastové modely pistolí. Zástupce velvyslanectví ale krabici nepřevzal.

"Představitel americké ambasády si naše zbraně hromadného ničení nevzal. Asi jich mají hodně," reagovala na neúspěšné předání krabice mluvčí iniciativy Ivona Novomestská.

Před velvyslanectvím strávili účastníci demonstrace asi 20 minut.

Skandovali hesla proti radaru a USA. K tomu připojili i "minutu hluku" proti válce a zbrojení. Akci zakončili pokřikem "Čí jsou Brdy? Naše! Čí je radar? Bushe!".

Demonstraci již dříve podpořili sociální demokraté a vedení KSČM. Mezi přítomnými se dnes objevila například mluvčí komunistů Monika Hoření, komunistický poslanec Václav Exner či bývalý ministr zahraničí za ČSSD Jan Kavan.

Akce se zúčastnil i starosta obce Trokavec a známý odpůrce vybudování americké radarové základny v Brdech Jan Neoral. Zejména komunisté, kteří byli v průvodu, dnes skandovali i požadavek demise vlády Mirka Topolánka.

Práci měla i policie
Policie musela oddělit jednořadým kordonem odpůrce radaru z řad anarchistů od skupiny demonstrantů s íránskými prapory a obráceně pověšenou vlajkou USA. Podle očitých svědků hrozil mezi oběma stranami konflikt.

Policisté s antikonfliktním týmem vytlačili druhou skupinu ke Schwarzenberskému paláci, kde se společně s pořadateli demonstrace pokoušeli radikály přesvědčit, aby Hradčanské náměstí opustili. To se podařilo ke konci demonstrace, kdy radikálové z náměstí odešli areálem Pražského hradu.

Pochod vyvolával pobavené úsměvy turistů a personálu malostranských restaurací. Jeden přihlížející číšník dal najevo svůj nesouhlas zvoláním "Pacifisté jsou zbabělci!".

. Další demonstrace z 15. března

V 11 hodin se na Klárově sešli příznivci Národní strany. V ohlášce uvedli, že chtějí připomenou okupaci Německem z roku 1939 a také vyjádřit svůj odpor k americkému radaru. - čtěte Československo mohlo zabránit světové válce, pletl se nacionalista.

Proti vyhlášení nezávislosti Kosova na Srbsku po poledni protestovalo před srbským velvyslanectvím v Praze přes 30 lidí. Akci uspořádala nacionálně orientovaná Dělnická strana. Její demonstrace nebyla jedinou prosrbskou akcí.

Na Václavské náměstí svolal na odpoledne shromáždění "na podporu územní integrity Srbské republiky" petiční výbor v čele s Ivanem Hadravou. Podle České televize přišlo ke dvěma stům lidí. Nabádali vládu, aby neuznávala kosovskou nezávislost. Její vyhlášení přirovnávali k Mnichovské dohodě mocností s Německem z roku 1938.

Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění nesouhlasí s umístěním radaru v Česku dvě třetiny občanů, pro vybudování základny, která má být součástí americké protiraketové obrany, se vyslovuje přibližně čtvrtina Čechů.

Česká vláda začala o umístění radaru s USA vyjednávat loni a smlouvy chce uzavřít v následujících týdnech. Prezident Bush a premiér Topolánek koncem února ve Washingtonu uvedli, že dohoda o základně je na dosah.

Představitelé Polska, kde má stát další část protiraketového deštníku - silo s desítkou střel, naopak dávají najevo, že nespěchají.

Vše o americkém radaru v Česku

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video