Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda trestá rodiny za svou špatnou práci, míní Středula. Odbory chystají další kroky

  10:43
Zlost, rozčarování. V těchto náladách se nesl začátek protestního shromáždění zástupců zaměstnanců veřejné správy a služeb v Praze. Kromě vulgarit směrem k vládě zazněla i hesla na stávku. Její vyhlášení nechtěl před začátkem akce odborový předák Josef Středula komentovat, v rozhovoru pro iDNES.cz ale mimo jiné řekl, že naštvanost prostupuje společností.

Předseda ČMKOS Josef Středula na tiskové konferenci po sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů. (30. května 2023) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Vláda ve středu odsouhlasila konsolidační balíček. Co očekáváte od dnešního sjezdu?
Kritika bude veliká, protože všechno má své důsledky a my je budeme pojmenovávat. Myslíme si, že na to nejen máme právo, ale já to považuju taky za povinnost a nutnost. Vládním stranám se to nelíbí, když jsou kritizováni, ale kritika se nikomu nelíbí. Nemáme žádnou stranickou příslušnost, nic podobného, jsme občané, jsme zástupci zaměstnanců a z našeho pohledu říkáme a pojmenováváme věci pravými jmény. Nemáme důvod něco zaonačovat, politicky zakulacovat nebo hrát nějakou hru.

Nedávno jste kritizoval, že jde o osmou reformu veřejných financí...
Je to reforma reformy, reformy, reformy veřejných financí. A pořád je co reformovat, ještě není u konce. To je naprosto jasná známka politiků, že nezvládají svoji práci, pro kterou ji občané volí. A my musíme říkat, jaké to má dopady na lidi.

Předsedkyně zdravotnických odborů: Stávka bude v září, omezí i neakutní operace

Jaké?
Nelíbí se nám, když se opětovně balíček sune na bedra těch, kteří to nezpůsobili. Na zaměstnance, důchodce – na spotřebitele. Budou se zvyšovat daně, přitom bychom se měli soustředit spíše na peníze těch, kteří je opravdu mají. Například nám z České republiky odchází částky, které jsou ve stovkách miliard korun a nic s tím neděláme. Ne že bychom firmám ty peníze měli vzít, to v žádném případě. Ale aby jejich významná část zůstávala v republice k užitku zaměstnanců, občanů a ekonomice jako takové.

Protože situace, kdy máme dražší potraviny než v Německu, kde mají trojnásobné mzdy, nebo když poradce premiéra sděluje občanům, že mají nakupovat v Polsku? Ohrožují tím malý a střední podnikatelský stav. To je něco nevídaného.

Přitom se hovoří například i o zdražování vodného a stočného o dva procentní body, experti ale upozorňují, že to není tak úplně pravda.
Ano. Hovoří se o dvou procentních bodech. No to je sice hezké, ale nejsou to jenom dva procentní body, je to regulované odvětví, načtou si celou inflaci, takže to bude zdražení o dvanáct a více procentních bodů. Dotkne se to naprosto každého občana, takže považujeme balíček skutečně za špatný. Navrhli jsme proto vlastní variantu a byli bychom rádi, kdyby se o ní debatovalo. Zatím ale vláda vykazuje znaky, že přehlíží jakékoliv poznámky. Dokonce i od vlastních kolegů, což nepovažuji za moudré.

Když bude vláda moudrá a bude naslouchat, tak nebude ve společnosti tolik odporu. A také nebude tolik protažených obličejů a tolik nespokojených lidí. To ale momentálně neplatí.

Odbory přitvrdily, vládě daly ultimátum a varují před francouzským scénářem

Vláda odsouhlasila i zrušení daňových výjimek, například školkovného. Přitom to rodinám s jedním dítětem přineslo v průměru pět tisíc korun. To je nezanedbatelná částka...
(přerušuje) Já si myslím, že se to musí formulovat jinak. Rušení pomoci je pokuta rodinám za špatnou práci politiků, které si zvolili. To je správná definice, to je ten hlavní problém.

Ministr financí Zbyněk Stanjura už dříve sdělil, že odbory mohou protestovat dle libosti, ale až na drobné kosmetické změny se už v konsolidačním balíčku škrtat nebude. Mají pak protesty smysl?
Ignorování dobře míněných rad, doporučení se sečte. A tomu okamžiku se říkají volby.

U pana Stanjury ještě zůstanu. Na části jednání vlády a i na následné tiskové konferenci chyběl právě šéf státní kasy. Z lidského pohledu lze pochopit, že měl lístky na Shakespearovské slavnosti, na které zamířil namísto tiskovky, ale profesně neměl být jedním z těch hlavních, kdo budou kroky vlády a škrty obhajovat?
O tom jsem ani nevěděl. Ale tak, jak to říkáte, tak si myslím, že k tomu není potřeba vůbec žádný komentář. To už se okomentovalo samo.

Vláda schválila balíček. Mění DPH, ruší daňové výjimky a vrací nemocenskou

Když jsme se spolu bavili zhruba před měsícem a půl, říkal jste mi, že sám nemůžete nic rozhodovat. Že jde o kolektivní kroky. Dojde dnes podle vás k vyhlášení generální stávky, nebo k jiným razantnějším krokům?
Atmosféra postupuje ve společnosti dál a dál, a to rozzlobení je čím dál tím větší. A zda bude atmosféra pro generální stávku? Zcela nerozumím tomu, proč se mluví pouze o tomto nástroji. Správné by bylo říct politikům, že takto ne. Ať to občané napíší e-mailem, pošlou zprávu, ať zajdou na jednání Poslanecké sněmovny. Ale ať to dají najevo, ať nedělají revoluci u počítače, ale přijdou a podpoří protesty. Myslím si, že jsme jedni z mála, kteří se k tomu tímto způsobem staví, dokonce navrhujeme i varianty, jak by to mohlo být jinak, a to si myslím, že zodpovědný přístup. A jestli si politik myslí, že volič má krátkou paměť, tak ho ujišťuji, že my ji rozhodně krátkou nemáme.

Na čem se dnes budete chtít s kolegy domluvit?
Dnes sdělíme, co všechno ještě vidíme na pozadí toho balíčku. Nejenom to, co se běžně říká, ale i další dopady na lidi, a to si myslím, že je nutné poslouchat a naslouchat tomu. Nebudou to moc hezké zprávy, ale bohužel taková je realita. To udělala vláda, takto přezírá názory lidí a myslím si, že je potřeba v tomto případě zejména otevřít oči.

A jaké kroky plánujete vůči jednání vlády?
Směrem k vládě, bude to všechno postupně, samozřejmě budeme chtít předložit pozměňovací návrhy tak, aby je Poslanecká sněmovna zvážila, a myslím si, že bylo dobře, aby si to velmi rozmyslela.

Odboráři v Ostravě a Zlíně demonstrovali proti vládnímu konsolidačnímu balíčku

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...