Norma zároveň rozlišuje a přitvrzuje sankce za přestupky související se zbraněmi. Ilustrační foto.

Norma zároveň rozlišuje a přitvrzuje sankce za přestupky související se zbraněmi. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Od ledna se zpřísní podmínky pro získání a držení zbraní

  • 23
Podmínky pro získání a vlastnictví střelných zbraní budou od příštího roku tvrdší. Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona o zbraních a střelivu. Ta má omezit možnost zneužití legálně držených zbraní k trestné činnosti a zpřísnit kontrolu znehodnocených zbraní, aby se ztížila možnost jejich opětovného použití.

Novela zpřísňuje podmínky při posuzování bezúhonnosti a spolehlivosti žadatelů o zbrojní průkaz nebo jejich stávajících držitelů. Podmínku spolehlivosti nesplní například ten, kdo podle novely "prokazatelně nadměrně požívá alkoholické nápoje nebo prokazatelně požívá návykové látky".

Spolehlivý nebude ani člověk, který se přestupků proti zákonu o zbraních bude dopouštět opakovaně. Úřady ale budou moci zvážit, zda by mohl být nadále spolehlivý třeba ten, kdo byl dvakrát potrestán třeba za urážku sousedů.

Norma zároveň rozlišuje a přitvrzuje sankce za přestupky související se zbraněmi. Třeba za manipulaci se zbraní na veřejnosti v opilosti, pod vlivem drog nebo léků bude hrozit pokuta až 50 tisíc korun. Dosavadní maximální výše činí 15 tisíc korun. Podnikatelům má hrozit za porušení zákona až milionová pokuta.

Ztíží se i možnost vyhýbat se soudu

Podpisem stvrdil prezident také zákon, který má pomoci zlepšit doručování soudních obsílek. Lidé se jim už nebudou moci vyhýbat, a soudní řízení by se tak mohla zkrátit.

Novela počítá s tím, že každý občan bude muset mít povinnou doručovací adresu. Pokud si obálku s obsílkou nevyzvedne, bude mu po deseti dnech vhozena do poštovní schránky a soud ji bude moci považovat za doručenou.

Zkrácení soudního řízení řádově o měsíce má napomoci nejen nový systém doručování obsílek, ale také zvukové nebo obrazové záznamy ze soudních jednání namísto písemných, zkrácení rozsahu odůvodňování procesních soudních rozhodnutí a posílení významu přípravného jednání tak, aby se u soudu mohlo konat pouze jedno řízení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video