Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: MF DNES

Sestry, policisté i hasiči si přilepší, platy jim vzrostly o 7 až 23 procent

  • 86
Policistům, hasičům, vojákům, celníkům, vězeňským dozorcům, ale také sociálním pracovníkům, zdravotním sestrám u lůžek, nepedagogickým pracovníkům ve školství či umělcům a pracovníkům v kulturních zařízeních vzrostou od začátku července platy, a to o 7 až 23 procent. Zaměstnancům přidávají také obchodní řetězce.

Platy zdravotních sester v lůžkových zdravotnických zařízeních v třísměnném nebo nepřetržitém provozu se zvyšují o 2000 korun hrubého. Navýšení se týká asi 43 tisíc lidí (čtěte zde). Průměrný plat sester je podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky necelých 28 500 korun. Přidáno dostávají i pracovníci v sociálních službách či kultuře.

Platy zdravotních sester u lůžek se díky dotaci zvýší o dva tisíce

Zvýšení výdělků umožnilo nařízení, které zrušilo tři z devíti platových tabulek. Pečovatelé, kteří se starají o seniory a postižené, mají o 23 procent víc. Loni si pečovatelé vydělali v průměru 19 058 korun hrubého i s odměnami a příspěvky. Polovina pracovníků ale nedosáhla ani na 18 821 korun hrubého.

Pracovníkům kulturních zařízení, v nepedagogických profesích ve školství, technickému personálu či administrativním silám stát přidává 9,4 procenta. Díky změně platových tabulek si přilepší 93 000 zaměstnanců státu a 72 000 pracovníků, které platí samosprávy.

Výdělky policistů, hasičů, celníků, vězeňských dozorců či tajných služeb se zvyšují o desetinu (čtěte zde). Zvýšení platů má stát vyjít na téměř 1,5 miliardy korun Policejní sbor má zhruba 40 000 lidí, hasičů je přes 9 700. Průměrný plat u policie i hasičů je kolem 35 tisíc korun.

Vojáci z povolání si polepší o sedm procent (o rozhodnutí vlády více zde). Průměrný plat vojáků se dosud pohyboval kolem 31 000 korun. K 1. lednu letošního roku sloužilo podle armádního webu 23 184 profesionálních vojáků.

Přidávají také obchodní řetězce, některé již podruhé

Od 1. července dostávají přidáno i někteří zaměstnanci v soukromém sektoru, konkrétně v obchodních řetězcích Tesco, Globus, Albert a Penny Market. Svým pracovníkům od soboty navyšují platy o pět až 11 procent. V některých řetězcích jde letos již o druhé zvýšení mezd. Obchodníky k tomu nutí nedostatek provozních pracovníků či snaha udržet si ty stávající.

Platy v Česku rychle rostou. Průměrná mzda je nyní 27 889 korun

Průměrná mzda provozních zaměstnanců se podle předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu Renáty Burianové v současné době pohybuje kolem 14 500 korun, liší se však řetězec od řetězce. Loni to bylo o 500 korun méně. Portál Platy.cz uvádí průměrnou mzdu na pozici prodavač 15 595 Kč, u pokladní 15 319 korun.

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku v letošním prvním čtvrtletí činila podle údajů Českého statistického úřadu 27 889 korun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video