ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Očkovaní lidé budou muset po významném rizikovém kontaktu na test

  • 715
Lidé očkovaní proti covidu-19 po významném kontaktu s nakaženým, například v domácnosti, budou muset pátý až sedmý den po kontaktu na PCR test. Do karantény ale před jeho negativním výsledkem dál nemusí. Novinářům to v pondělí při online tiskové konferenci řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch.

Doplnil, že hlavní hygienička už krajským hygienickým stanicím metodický pokyn rozeslala, takže platí od pondělí. „Dohodli jsme se na tom s řediteli krajských hygienických stanic v minulém týdnu. Všichni to očekávali, takže by to neměl být problém,“ řekl.

Žádanku na PCR test podle ministra vystaví těmto kontaktům krajské hygienické stanice, budou tedy hrazené z veřejného zdravotního pojištění. „Pokud bude test negativní, není nutné dál nic řešit,“ uvedl ministr. Ve dnech před testem a před obdržením výsledku by lidé měli sledovat svůj zdravotní stav a nosit respirátor.

Dosud očkovaní lidé podle metodického pokynu hlavní hygieničky z 19. října nemuseli podstoupit ani test, což někteří odborníci kritizovali. Docházelo tak například k situacím, kdy rodiče nakaženého dítěte nebyli v karanténě a museli tak docházet do zaměstnání.

Podle některých odborníků se tím dál šíří nákaza, protože nakažliví mohou být i očkovaní lidé. Sociolog Daniel Prokop, který se věnuje výzkumu chování lidí v době pandemie, minulý týden napsal, že by se také měli testovat. „Testy prochází velká část neočkovaných rizikových, když měli symptomy, kontakt s nakaženým. Ale jen dva z 11 očkovaných rizikových,“ napsal. Podle něj by se měly přehodnotit testy a karanténa alespoň v případě, že žijí s nakaženým v jedné domácnosti nebo jsou očkovaní již delší dobu.

Denní přírůstky

Poznámka: Reinfekce zahrnuje dříve otestované, kteří již byli dříve pozitivně testovaní na covid-19 a je u nich podezření na reinfekci.
Data podléhají další validaci a mohou se měnit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video