Premiér Andrej Babiš se poprvé nechal očkovat proti covid-19 loni 27. prosince. | foto: ČTK

Babiš kvůli vyčerpání posunul třetí očkování proti covidu na dobu po volbách

  • 162
Premiér Andrej Babiš dostane třetí dávku vakcíny proti covid-19 nakonec až po volbách. „Já jsem to zrušil. Celkově to tělo je vyčerpané. Půjdu příští týden ve čtvrtek. Dospím přes víkend,“ řekl Babiš Rádiu Impuls. Očkovat se Babiš nechá znovu v pražské Ústřední vojenské nemocnici, kde dostane vakcínu Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech.

Původní termín třetího očkování premiéra se změnil dokonce dvakrát. Nejprve měl dostat třetí dávku den před volbami do Sněmovny, pak Úřad vlády ohlásil změnu termínu na páteční ráno, tedy jen pár hodin před otevřením volebních místností.

První dávku očkování dostal Babiš loni 27. prosince, kdy se v Česku s očkováním proti covidu začalo. Zdravotníci tehdy vakcínu dali jako prvním jemu a válečné veteránce Emilii Řepíkové. Druhou dávku dostal 24. ledna.

„Třetí dávka skutečně může velmi výrazně pomoci zejména těm lidem, kteří mají obecně oslabenou imunitu,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, když vláda na konci srpna rozhodla o tom, že o třetí dávku vakcíny může požádat každý po uplynutí osmi měsíců od dokončeného základního očkování.

Posilující dávka vakcíny se přitom od 18. října bude moci podávat už šest měsíců po plném naočkování. Schválila to ve čtvrtek klinická skupina ministerstva zdravotnictví. Do konce října by tak mohlo mít v Česku nárok na posilující dávku přes milion lidí, na konci roku 3,2 milionu.

„Kdo byl očkován vakcínou Comirnaty od Pfizer/BioNTech, bude přeočkován stejnou vakcínou. Kdo byl očkován jinou, bude moci být přeočkován buď vakcínou od Pfizeru nebo od Moderna,“ uvedl dříve pro iDNES.cz ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Očkování stále zůstává dobrovolné a žádná ze stran to nehodlá změnit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video