Ojedinělá operace pat pomocí titanových hřebů

Ojedinělá operace pat pomocí titanových hřebů | foto: Pardubická krajská nemocnice

OBRAZEM: Lékaři v Pardubicích operovali zlomenou patu unikátním způsobem

  • 9
Unikátní operaci zlomeniny paty mají za sebou lékaři v pardubické nemocnici. První operaci tohoto druhu na světě, při níž patu vyztužili titanovým hřebem, postoupil pacient, který si zlomil obě paty na dovolené v zahraničí.

Zlomenina paty patří mezi jedny z nejkomplikovanějších úrazů nohy. Špatně se hojí, ještě hůř se lékařům operuje a často zanechává doživotní následky.

Lékař Pardubické krajské nemocnice Martin Pompach společně s Hansem Zwippem  z Univerzitní nemocnice v Drážďanech provedli unikátní operaci - stabilizovali rozlomenou patní kost pomocí takzvaného kalkaneálního hřebu.

Ojedinělá oprace pat pomocí titanových hřebů
Ojedinělá oprace pat pomocí titanových hřebů
Ojedinělá oprace pat pomocí titanových hřebů

Ojedinělá operace pat

"Je to světový unikát. Ještě nikdo takhle zlomeninu patní kosti neřešil," řekl lékař pardubické traumatologie Martin Pompach, který ve čtvrtek se svým německým kolegou takto operovali prvního pacienta.

Kalkaneální hřeb je sedmicentimetrový implantát válcovitého tvaru z titanu nebo oceli, který se pacientovi zavede pod úponem Achillovy šlachy do dřeňové dutiny patní kosti.

Šrouby, které jsou vedeny skrz hřeb, pak úlomky zlomené kosti stáhnou k sobě a spojí se dohromady.

Ojedinělá operace pat pomocí titanových hřebů

"Na tomto nápadu jsem spolupracoval se dvěma kolegy v Německu. Protože jsme hřeb jako patent a nápad přihlásili k testování v České republice, musí se několik prvních operací konat tady. Proto i profesor Zwipp z oddělení úrazové a rekonstrukční chirurgie v Drážďanech přijel operovat sem," řekl Pompach.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video