Obce založily České dědictví UNESCO

Telč - Na čtvrtém setkání představitelů měst a obcí, na jejichž území leží kulturní a přírodní památky zapsané na seznamu UNESCO, bylo založeno sdružení s názvem České dědictví UNESCO. "Předmětem činnosti sdružení bude propagace a ochrana památek, zprostředkování jednání s orgány státní správy a také podpora vzdělávacích projektů," sdělil po jednání telčský starosta Václav Jehlička.

Deset obcí z celé České republiky, mezi nimiž prozatím chybí Praha, vyslalo své zástupce na společná jednání tentokrát do Telče. V suterénních prostorách bývalé jezuitské koleje, dnes střední odborné školy, projednali členové sdružení převážně formální záležitosti. Ve všeobecné shodě byl zvolen předsedou sdružení senátor Václav Jehlička a jeho zástupcem olomoucký náměstek primátora Pavel Horák.

"Hlasování o předsednictví bylo mimořádné, protože se domnívám, že veškerá jednání o památkách UNESCO by měla probíhat koncenzuálně, tedy ve shodě všech zúčastněných. Tedy ne pouze poměrné části zúčastněných," mínil Václav Jehlička.
Sídelním městem nového sdružení bude Olomouc. Původním plánem iniciátorů společných jednání bylo vydání reprezentativní publikace o všech českých památkách, které jsou dosud zapsány u mezinárodní organizace UNESCO.

Na Vysočině byly na seznam této organizace zapsány dvě památky: telčské historické centrum a kostel na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou. Podle slov předsedy svazku obcí bude sdružení České dědictví vystupovat tak, aby se zvýšila péče státu o české kulturní a přírodní památky. "Je nutné, aby si vláda uvědomila, že má určité závazky a je povinna se o své památky postarat," sdělil senátor Václav Jehlička.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video