Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Víkend přinese silný vítr i závěje, na horách zavládne ladovská zima

  • 25
Velmi silný vítr a sněhové přeháňky čekají obyvatele Česka v závěru týdne. Vítr zesílí už v pátek, kdy na horách dosáhne nárazů až kolem 110 km/h. O víkendu se také ochladí, na silnicích se budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje.

"Ve čtvrtek bude do střední Evropy proudit oceánský vzduch od západu. Za okluzní frontou, která bude přecházet přes naše území v pátek, k nám začne proudit od severozápadu chladný vzduch," říká Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Hřebeny hor zasáhne orkán

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, odpoledne se místy objeví déšť, v polohách nad 700 metrů sníh. Teploty se budou pohybovat od 3 do 7 stupňů, bude vát mírný vítr o rychlosti 3 až 7 m/s, na hřebenech severních hor s nárazy až kolem 72 km/h.

Poslední pracovní den bude od západu zataženo s deštěm, ráno ojediněle mrznoucím. V polohách nad 700 metrů bude opět sněžit. Na východě území bude zpočátku polojasno až oblačno. V noci budou teploty dosahovat hodnot -2 až 2 stupně, během dne 3 až 7 stupňů. Foukat bude velmi silný vítr s nárazy kolem 75 km/h, na horách 110 km/h. 

V sobotu bude zpočátku zataženo, po celý den se čekají přeháňky, většinou sněhové. Teploty se budou v noci pohybovat mezi -2 a 2 stupni, ve dne mezi 0 a 4 stupni. Dál bude foukat silný vítr, nárazy dosáhnou 55 až 75 km/h, na horách až kolem 90 km/h. Od vyšších poloh se budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. 

V neděli bude vítr postupně slábnout. Na většině území přijdou sněhové přeháňky, od středních poloh se budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. V noci se rtuť teploměru ustálí na -4 až 0, přes den mezi -1 až 3 stupni.

Od pondělí do čtvrtka meteorologové očekávají zpočátku oblačno až polojasno, místy se sněhovými přeháňkami. Postupně se obloha zatáhne a sníh bude padat na většině území, v nižších polohách spolu s deštěm. V noci teploty nejdříve spadnou na -2 až -7 stupňů, při vyjasnění až na -10 stupňů, později se oteplí na -3 až 2 stupně. Přes den budou zpočátku -2 až 3 stupně, od půle týdne místy až 5 stupňů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video