Úsek mezi zastávkami Trojská a Nad Trojou

Úsek mezi zastávkami Trojská a Nad Trojou | foto: Rosťa Jančar, Technet.cz

Nový web usnadní cestování po Praze

  • 4
Otravuje vás zas a znovu vypisovat do internetového vyhledavače názvy zastávek autobusu nebo tramvaje při hledání jízdního řádu? Teď už nemusíte. Pražský Dopravní podnik totiž představil nové internetové stránky, které nabízejí spoustu informací, které lidé předtím museli hledat jinde.

Teď mají na adrese www.dpp.cz prakticky všechno, co se jim při cestě po metropoli může hodit. Stránky jsou nyní navíc přístupné i lidem se sníženou pohyblivostí a nevidomým.

"Po registraci si lidé stránky mohou přizpůsobit tak, aby jim vyhovovaly co nejvíce. Mohou například zadat několik tras, které pravidelně používají, a pak kdykoliv jediným kliknutím zjistit, kdy jim jede nejbližší spoj do školy nebo zaměstnání," přibližuje jednu z novinek marketingový ředitel Dopravního podniku Jan Svoboda.

Podobně mohou cestující zadat linky tramvají nebo metra, kterými zpravidla jezdí, a rychle zjistit, jestli na trase není výluka.

Na webu jsou i informace o volných místech na záchytných parkovištích v systému P+R. Řidiči tak můžou mnohem snáze zjistit, jestli se na parkoviště vejdou, nebo zda musí jet jinam.

Stejně tak nyní stránky Dopravního podniku nabízejí i záběry kamer umístěných na frekventovaných místech města nebo výstup čidel, která měří teplotu a rychlost větru na desítkách míst v metropoli.

I když je výčet novinek dlouhý, řada z nich Dopravní podnik příliš nestála.

"Například kamery jsme dokupovat nemuseli. Využili jsme ty, co má Technická správa komunikací," vysvětlil generální ředitel Dopravního podniku Martin Dvořák.

Městský dopravce nyní chystá další novinky, jako je zasílání výluk prostřednictvím SMS nebo prodej kuponů MHD přes internet.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video