Nový prezident Rakouska: Chceme další gesta

  • 67
Rakousko očekává od české vlády ještě konkrétnější prohlášení a gesta k poválečné minulosti. Nový rakouský prezident Heinz Fischer při středeční návštěvě Prahy například podpořil požadavek sudetských Němců, aby Česko zrušilo amnestijní zákon z roku 1946.

Ten promíjel českému obyvatelstvu zločiny během odsunu Němců.

"Už jsme přivítali některé výroky, které na toto téma zazněly, ale domníváme se, že by mohly zaznít výroky ještě konkrétnější," řekl Fischer, který bývá označován za zástupce smířlivější části rakouské politiky vůči Česku.

Jeho český protějšek Václav Klaus však považuje minulost za uzavřenou. "Nic nového čekat nelze," řekl. Oba vzápětí zdůraznili, že minulost nesmí vztahy Rakouska a Česka zatížit.

Česká vláda se zatím ke zrušení amnestijního zákona nemá, a to i přesto, že výhrady k němu měl i Evropský parlament. "Z dnešního pohledu je v rozporu s představou o právním státu," míní Fischer.

Oba prezidenti ve středu neskrývali rozdílné názory na Benešovy dekrety, které poválečný odsun umožnily, a vzápětí zdůrazňovali body, ve kterých se shodují. "Společně odsuzujeme to, co těmto událostem předcházelo, tedy celou epochu hitlerismu a nacismu," řekl Fischer.

Podle Klause už však s minulostí "nic nenaděláme a je třeba se dívat do budoucnosti". Nicméně v Rakousku a Německu podle diplomatů stále čekají na humanitární gesto vůči českým Němcům, kteří nebyli odsunuti, ale trpěli kvůli německé národnosti.

Návrh na odškodnění neprošel
Po válce je stát například poslal na nucené práce. Jde o pár stovek lidí. Návrh na finanční odškodnění připravil bývalý vicepremiér Petr Mareš, ale minulá vláda ho neschválila a podle signálů z úřadu vlády se k tomu nechystá ani nový kabinet.

Nic na tom zřejmě nezmění ani nedávné překvapivé prohlášení německého kancléře Gerharda Schrödera, který rázně odmítl jakkoli podpořit žaloby několika desítek sudetských Němců o majetek.

U štrasburského soudu pro lidská práva však leží žaloby i z Rakouska, Vídeň se však Schröderem zatím neinspirovala. "Není namístě, abych tady zaujímal stanovisko k výrokům německého kancléře," řekl Fischer.

Rakouský prezident přijel na návštěvu Prahy. Setkal se mimo jiné s premiérem Stanislavem Grossem a svým českým protějškem Václavem Klausem. (25. srpna 2004)

Rakouský prezident přijel na návštěvu Prahy. Setkal se mimo jiné s premiérem Stanislavem Grossem a svým českým protějškem Václavem Klausem. (25. srpna 2004)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video