Novinářka odmítá, že při demonstraci anarchistů napadla policistu

Praha 1 - Novinářka Lenka Kučerová dnes u Obvodního soudu pro Prahu 1 odmítla obvinění, podle kterého měla napadnout policistu při loňské prvomájové anarchistické demonstraci na Střeleckém ostrově. Podle státní zástupkyně měla policistu, který předváděl zadrženého anarchistu, několikrát udeřit pěstí do zad a tahat za uniformu. Podle Kučerové podali policisté trestní oznámení proto, že se často jako reportérka účastní demonstrací levicových skupin a pořizuje fotografie z policejních zásahů. Svědčila také v několika případech nepřiměřeně tvrdých policejních zákroků.

Šestačtyřicetiletá Kučerová zdůraznila, že během demonstrací drží v rukou fotoaparát, a je tedy vyloučeno, aby napadala policisty. Dodala, že někdo z policejního kordonu jí podrazil nohy.

U soudu dnes na podporu obžaloby svědčili dva policisté. Příslušník stálé pořádkové jednotky Marek Pluskal prohlásil, že v Kučerové bezpečně poznal ženu, která ho tloukla do zad v okamžiku, když vykonával osobní prohlídku jednoho ze zadržených. Uvedl, že když ho kdosi zezadu udeřil, otočil se a spatřil těsně za sebou novinářku. Protože v blízkosti stáli jen další policisté, usoudil, že útočníkem nemohl být nikdo jiný. Rovněž druhý policista uvedl, že bezpečně viděl, jak Kučerová jeho kolegu napadla.

Další přelíčení v této kauze se uskuteční 9. března, kdy udou pokračovat výslechy dalších svědků.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video