Lidovci válčí s ODS. Dokud budou ve vládě, nedovolí výpověď bez důvodu

  • 31
ODS navzdory odporu v koalici Spolu chce při diskusi o novele zákoníku práce ve Sněmovně jednat o zavedení možnosti okamžité výpovědi bez udání důvodu s odstupným až osmi měsíčních platů. „V návrhu to není, a dokud lidovci budou ve vládě, tak výpověď bez udání důvodu v zákoníku práce nebude,“ oponoval ve středu na CNN Prima NEWS lidovec Michael Kohajda. Proti návrhu je i opoziční hnutí ANO.

Ministr financí Zbyněk Stanjura se nechal slyšet, že do novelizace zákoníku práce patří mimo jiné i možnost okamžité výpovědi bez udání důvodu. Odstupné by podle něj mělo činit šest až osm měsíčních platů.

Koaliční lidovecký partner a ministr zemědělství Marian Jurečka však oponuje, že to součástí novely v žádném případě nebude a následně představil návrh zákoníku, v kterém se tato možnost nevyskytovala.

ODS bude prosazovat možnost okamžité výpovědi, řekla Decroix

Podobný názor na to má i lidovec a člen sněmovního rozpočtového výboru Michael Kohajda. „Jedna věc je to, co řekne ministr Stanjura na svém sjezdu, ale realita je taková, že dokud lidovci budou ve vládě, tak výpověď bez udání důvodu v zákoníku práce prostě nebude,“ tvrdí.

Podle první místopředsedkyně sněmovního klubu a nové místopředsedkyně ODS Evy Decroix se debatuje o možnosti rozšířit chystané změny o okamžitou výpověď s odstupným napříč Sněmovnou. Místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová ale jakoukoli debatu o podpoře této možnosti popřela.

Výpovědi bez důvodu štěpí koalici. Poslanci ODS i TOP 09 jdou proti Jurečkovi

„U nás žádná podpora hledána nebyla a ani nalezena nebude, neboť jsme proti tomu. Nerozumím argumentům, že by to mělo rozpohybovat pracovní trh. Máme nejnižší nezaměstnanost z EU. Doplatily by na to maminky s často nemocnými dětmi, nebo třeba pracující studenti,“ míní stínová ministryně financí.

Stanjura však tvrdí, že je novela je výhodná pro obě strany. „V okamžiku, kdy ta výpovědní lhůta zaměstnanci běží, nemůžete legitimně očekávat, že ten člověk bude pracovat na sto procent. A obráceně, když člověk dostane zajímavou nabídku a je časově vázaná, tak ji nemůže přijmout.“ argumentuje Stanjura.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video