Nové beaujolais a starý Grebeníček

  • 17
Grossova vláda je na rozcestí, které by naši společnost mohlo ještě více rozdělit. Prezident republiky nás ve sněmovním projevu vyzval, abychom se přestali dělit na viníky a oběti. Do toho přišlo letošní beaujolais.

Viník Grebeníček, omámený novou politickou nadějí pro KSČM, za pár okamžiků v téže místnosti předvedl, že se prezident mýlí: pachatelé a oběti tu budou dál, Grebeníček o usmíření a odpuštění nestojí.

Hodlá všem zakroutit krkem jako tenkrát.

Řada sociálních demokratů jeho řeč ocenila potleskem. Je to potlesk příští koalici, nebo potlesk tomu, že o krk přijdou i ti tleskající sociální demokraté? Škromach se komunistů nebojí.

Spojení těch dvou stran není zcela nelogické: programový průnik existuje, existují společné zájmy a existuje lidská blízkost mnoha členů obou stran. Antikomunistická část ČSSD včetně Grosse takové spojení odmítá.

Nikdo však nepřehlédne, že spojenectví by přineslo oběma stranám užitek. A v Čechách už se udělala pro užitek všelijaká spojenectví - bez ohledu na jejich smrtonosnost, protože v Čechách je vrabec moci v hrsti vždy víc než holub ideálů na střeše.

Spojené podniky Grebeníček - Gross nabízejí pobyt u moci oběma. Vláda se může udržet hlasy komunistických poslanců a přitvrzením rudé rétoriky nějaké hlasy od komunistických voličů naopak získat. Je to lákavý pokus. Stačí kývnout.

Komunismus nám nehrozí, Grebeníček je zjev z minulosti, ne z dneška. Pokud by chtěl svůj komunismus uplatnit, musel by vysvětlit, proč všude na planetě po celé století přinášel ten jeho komunismus jen bolest a chudobu.

Grebeníček není avantgardní zjevení, nýbrž mazaný vyžírka lidské nespokojenosti: udrž ostrým křikem stádečko voličů a máš živobytí nadosmrti. Pro socialisty by ta smrt přišla brzy. Jejich volič nečeká, že budou jen takto vyžírat politický okraj.

Svět dnes neřeší Grebeníčka s Grossem, nýbrž nové beaujolais, které přišlo v týž čas. To jen my v naší kalné krajině musíme mít ta hloupá stará trápení. Komunismus dnes - vždyť je to k smíchu. A k pláči.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video