Marcela Urbanová

Marcela Urbanová | foto: Dalibor Glück

Nova: Čunka policii „udala“ jeho sekretářka

  • 151
Policii na možnou korupci lidoveckého šéfa Jiřího Čunka upozornila jeho bývalá sekretářka Marcela Urbanová. Informovala o tom TV Nova s odvoláním na policejní dokumenty. Trestní oznámení podle ní podal advokát Jiří Novák, protože Urbanová nechtěla být vedena jako oznamovatel.

Z písemnosti podle Novy vyplývá, že Urbanová vyšetřování iniciovala prostřednictvím advokátní kanceláře Brož & Sokol & Novák.

Urbanová, která Čunka už dříve obvinila ze sexuálního obtěžování, přitom dosud popírala, že oznámení podala ona. Tvrdila, že v kauze figuruje jen jako svědek.

Exministr spravedlnosti Novák podle úředního záznamu kontaktoval policisty loni v říjnu. Řekl, že v této věci dělá jen "pošťáka". Novák ani Urbanová podle Novy nechtěli svoji roli v kauze komentovat.

Policie Čunka podezírá z toho, že v únoru 2002, kdy byl vsetínským starostou, dostal zhruba půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real za prodej většinového podílu města ve společnosti Vsetínské byty.

Koncem minulého týdne ho kvůli tomu obvinila (více zde), proti čemuž vicepremiér podal stížnost. O ní bude rozhodnuto zřejmě příští týden. - více zde

Čunek se cítí nevinný a chce se očistit. Tvrdí, že původ svých peněz může doložit, v médiích ale v minulosti prezentoval několik verzí toho, jak peníze nabyl.

Úplatek popírá i firma H&B Real. Jde o první případ, kdy byl člen české vlády obviněn z trestného činu v době, kdy působil ve své funkci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video