Premiér Andrej Babiš | foto: Michal Šula, MAFRA

Nouzový stav skončí 11. dubna, prodlužovat se nebude, potvrdil Babiš

  • 1396
Nouzový stav v Česku skončí 11. dubna, prodlužovat se nebude, uvedl premiér Andrej Babiš. Od 12. dubna tak přestane platit omezení cest mezi okresy i zákaz nočního vycházení. „Pan ministr Blatný mi řekl, že žádat o prodloužení nouzového stavu nebude,“ potvrdil informaci Babiš pro iDNES.cz.

Nouzový stav platí v Česku kvůli epidemii nového koronaviru nepřetržitě od loňského 5. října a byl několikrát prodloužen.

„Faktem je, že nouzový stav končí, prodlužovat ho nebudeme, pojedeme podle pandemického zákona,“ řekl Babiš serveru tn.cz. Na dotaz, zda to znamená, že od 12. dubna skončí například omezení cestování mezi okresy nebo zákaz nočního vycházení odpověděl, že je tomu přesně tak.

Na nouzový stav se váže většina vládních protikoronavirových restrikcí. Zcela závislé je na něm omezení volného pohybu lidí.

Pražská náplavka se během teplých dnů zaplnila lidmi:

31. března 2021

„Po více než půl roce s nouzovým stavem je na čase, aby vláda konečně využila pandemický zákon. Už tak měla učinit dříve. Jenže vláda bohužel sází více na hloupá plošná omezeni než na chytrá řešení a nástroje, které by efektivněji krotily epidemii ale zároveň nechávaly lidi normálněji žít, vydělávat, starat se o své rodiny,“ uvedla k premiérově prohlášení předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

Většina opozičních politiků dlouhodobě nesouhlasí s nouzovým stavem a premiéra za jeho prodlužování kritizují.

Menšinová vláda ANO a ČSSD chtěla ještě koncem března ponechat stav nouze do 27. dubna. Poslanci jí ale umožnili jeho prodloužení jen do 11. dubna. Minulý týden navíc Sněmovna na návrh Pirátů a koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 vyzvala vládu, aby opatření omezující pohyb obyvatel v rámci okresů i kontroly občanů na hranici okresů ukončila už v úterý 6. dubna.

Cestování mimo okres bydliště je v Česku kvůli epidemii výrazně omezené od začátku března. Výjimku mají lidé cestující do práce, na úřad nebo k lékaři. Zakázané je také vycházení mezi 21:00 a 05:00.

Koncem února a počátkem března, kdy zpřísněná protiepidemická opatření začala platit, přibývalo v Česku opakovaně přes 14 000 nově potvrzených případů covidu za den. Zhruba od prvního březnového týdne ale začaly denní nárůsty v mezitýdenním srovnání klesat a v tomto týdnu připadá v průměru 5 838 nově potvrzených případů na jeden den.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video