ČSSD si dala „své“ přeběhlíky na plakát.

ČSSD si dala „své“ přeběhlíky na plakát. | foto: ČTK

Nikdy nebudeme lovit přeběhlíky, zavázala se ČSSD

  • 1995
Sociální demokracie přišla během prezidentské volby už o třetího svého poslance. Do tábora přeběhlíků se zařadil Evžen Snítilý. Šéf strany Jiří Paroubek v reakci na to přišel s prohlášením, že ČSSD nebude nikdy v budoucnu lovit přeběhlíky z jiných politických stran.

"Získávání přeběhlíků je odsouzeníhodná forma politické korupce, která de facto mění výsledky demokratických voleb," prohlásil Paroubek.

"Je to výsměch občanům, kteří se zúčastnili voleb," dodal. Vyzval i další parlamentní strany, aby přijaly stejný závazek.

ČSSD z politické korupce obviňuje ODS. "Nakoupila" poslance Melčáka a Pohanku pro důvěru své vládě a poté pro prezidentskou volbu pravděpodobně podobnou motivací získala i poslance Snítilého, uvádí tisková zpráva socialistů na adresu občanských demokratů.

ČSSD zároveň představila nový plakát, který bude chtít využít v politickém boji. Jsou na něm fotografie tří přeběhlíků, Melčáka, Pohanky a Snítilého, doplněné o heslo "Buď vás koupíme, nebo budete bručet. ODS" a výrok "Zrada je jen otázkou peněz", který kdysi pronesl kardinál Richelieu.

Další zkouškou soudržnosti poslanců ČSSD bude hlasování o americkém radaru v Česku. Sociální demokraté sice dnes oznámili, že budou kvůli radaru znovu navrhovat ústavní zákon o jednorázovém referendu k této otázce, s ním ale příliš šancí nemají. ODS totiž silou svých 81 poslanců může ve Sněmovně jakýkoli ústavní zákon zablokovat.

Na otázku MF DNES, jak si bude ČSSD počínat s poslanci, kteří případně při hlasování podpoří americký radar, i když oficiální stanovisko strany je jiné, odpověděl Jiří Paroubek: "Bude to pro ně závazné hlasování."

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video