Devatenáctiletý vítěz voleb ve Vikanticích na Šumpersku Filip Juriček.

Devatenáctiletý vítěz voleb ve Vikanticích na Šumpersku Filip Juriček. | foto: Rostislav Hányš, MF DNES

Nezaměstnaný mladík vyhrál volby, ve Vikanticích porazil i starostu

  • 137
Devatenáctiletý Filip Juriček je překvapivým vítězem voleb ve Vikanticích na Šumpersku. Mladík, který nemá práci ani jakékoliv zkušenosti v politice, přitom z posledního místa kandidátky přeskočil i dosavadního starostu.

Na kandidátce nezávislých byl na posledním sedmém místě. Přesto mezi místními lidmi nevídaně zabodoval. Svého "lídra", starostu Vikantic Miroslava Kročila, nakonec porazil o jeden hlas. Přitom právě Kročil ho na kandidátku dosadil.

"Starosta se mě před časem ptal, jestli nechci kandidovat, aby tady byla aspoň jedna kompletní kandidátka. Chtěl jsem to zkusit – a ono to vyšlo, lidé chtěli podpořit mladé lidi. Jsem rád, že mi přes můj věk důvěřují," poznamenal po nečekaném výsledku Juriček.

A kde vzal nezaměstnaný mladík takovou podporu? "Sám nevím. Starám se u nás o sport, pořádám turnaj v malém fotbale pro vesnice z okolí," hledá novopečený politik své možné voliče.

Myslel si, že je do počtu. A vyhrál

Sám si až do sobotního sčítání hlasů myslel, že je na kandidátce jenom do počtu. Ujišťuje však, že práci v zastupitelstvu bere vážně. "Nebudu první ani poslední, kdo nemá žádné zkušenosti z komunální politiky. Když mě někdo zasvětí, nevidím v tom problém."

Na otázku, zda mladý vítěz vikantických voleb pomýšlí rovnou na místo starosty, odpovídá: "Organizovat akce umím a starostování asi bude hodně o organizačních schopnostech. Vedení obce ale rád nechám zkušenějšímu."

Vyučený kuchař a číšník teď má před sebou ještě důležitější věci, než je komunální politika. Po více než roce hledání snad bude mít konečně trvalou práci. "Hledal jsem něco v dostupné vzdálenosti od Vikantic, protože tu chci zůstat. Nechci nic zakřiknout, ale je to na dobré cestě," věří mladík. Pokud vše dobře dopadne, bude pracovat v hotelu vzdáleném 10 kilometrů od domova.

Starosta Miroslav Kročil svého přemožitele chválí. "Je to moc šikovný kluk. Jsem rád, že bude v zastupitelstvu. Je dobré, když někdo naše řady omladí," řekl Kročil a nad svou porážkou mávne rukou. "Nedělal bych z toho žádnou tragédii. Naopak to pro Filipa bude motivace se učit – a třeba jednou bude starostou."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video