Nevrátili peněženky, odejdou bez renty

  • 155
Tři policisté, kteří neobstáli, když MF DNES testovala jejich poctivost, si mohou začít hledat nové místo.U policie končí a kvůli tomu, že porušili své povinnosti, nedostanou ani odchodné či rentu. Navíc jim hrozí i trestní stíhání kvůli podezření ze zneužití pravomocí.

Za to, že v jejich rukou zmizely peněženky s několika sty korunami, které jim redaktoři MF DNES v uplynulých týdnech svěřili v roli nálezců, už pykají dva policisté z Vratimova na Frýdecko-Místecku, a bez místa už je déle než týden i jeden policista z Pardubic.

"Oba policisté z Vratimova už museli odevzdat služební zbraň," řekl Juraj Beď z oddělení kontroly a stížností frýdeckomístecké policie. Vratimovští policisté Jiří Velikovský a Břetislav Sládek si teď vybírají dovolenou.

Redaktoři MF DNES v rámci testu policistům v rolích nálezců předali celkem 77 peněženek. A druhý den se o ně na stejných služebnách hlásili v roli majitelů.

Každou šestou peněženku policisté "majitelům" zapřeli. Deset se jich "našlo" až ve chvíli, kdy redakce už oficiálně žádala vysvětlení. A tři peněženky včetně té vratimovské postrádá redakce dodnes.

Výpověď hrozí podle informací MF DNES i policistovi ze služebny v pražské Vyšehradské ulici, který sice nakonec peněženku vrátil, ale byla v ní jiná pětisetkorunová bankovka než při předání.

Bez místa se v nejbližších dnech ocitne i vrátný z budovy plzeňského policejního ředitelství. Ten sice peněženku, kterou převzal, hodil do schránky na Ztráty a nálezy. Jenže z ní nejdřív vybral všechny peníze.

Krajští policejní ředitelé s potrestáním nepoctivých policistů spěchají. Na definitivní "účet" za ztracené peněženky se jich chce na nejbližší společné poradě podrobně vyptat policejní prezident Jiří Kolář.

"Budou ho zajímat všechny případy, a to jak negativní, tak i ty, kde to pro policii dopadlo dobře," upřesnila mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video