Pardubický hejtman Martin Netolický

Pardubický hejtman Martin Netolický | foto: ČTK

Hamáček řekl hejtmanovi Netolickému o cestě do Moskvy, ale ne o Vrběticích

  • 1116
Šéf ČSSD Jan Hamáček se 15. dubna dopoledne na ministerstvu vnitra sešel s pardubickým hejtmanem Martinem Netolickým a mluvil s ním i o svém záměru jet do Moskvy kvůli ruským vakcínám Sputnik V. To, že s ním Hamáček o této věci mluvil, řekl iDNES.cz Netolický. Nebyla ale žádná řeč o vyšetřování výbuchu ve Vrběticích v roce 2014.

„Na úvod, kdy jsme si řekli, co je nového, tak mi říkal, že poletí do Moskvy a ten obsah se týkal očkování, že tam chystá cestu. Toto tam zaznělo, to můžu potvrdit,“ řekl iDNES.cz Netolický. „Ten den se o té cestě i psalo,“ uvedl pardubický hejtman.

„Potvrzuji, že jsme se 15. dubna viděli. V rámci obecné rozpravy jsme se bavili i o tomto, ale hlavním účelem byla moje kandidatura do Poslanecké sněmovny, spolupráce na tématu místního rozvoje a to, že jsem mu řekl, že kandidovat nebudu a vysvětloval jsem mu osobní důvody proč. Takto to bylo, nic víc k tomu dodávat nebudu,“ prohlásil politik ČSSD.

„Odmítám spekulace na téma Vrbětice, to jsem neslyšel, to mi neříkal,“ uvedl pro server iDNES.cz ve čtvrtek pardubický hejtman Netolický.

Hamáček schůzku s Netolickým nijak netajil

Sám Hamáček schůzku s Netolický nijak netají. „Dnes jsem se sešel s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým. Hovořili jsme o dalším směřování ČSSD. Dohodli jsme se na další spolupráci, Martin bude pokračovat jako náš odborný mluvčí pro oblast místního rozvoje,“ napsal na Twitteru Hamáček již ten den.

Tento týden ve středu Netolického kontaktoval redaktor Seznamu Zprávy Janek Kroupa a okolnosti schůzky, o níž ostatně informoval sám Hamáček na Twitteru, zjišťoval.

Dlouholetá známost

Bylo to den poté, kdy Seznam zprávy přišel s výbušným tvrzením, že Hamáček chtěl v Moskvě s Rusy udělat výměnný obchod a že chtěl pro Česko získat milion dávek vakcíny Sputnik V výměnou za to, že bude ututlán výsledek vyšetřování výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014, u nichž je důvodné podezření, že je spáchali důstojníci ruské tajné služby GRU Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin.

Bylo jasné, že cesta do Moskvy nebude, řekl ke schůzce na vnitru nejvyšší státní zástupce

Týž den jako s Netolickým se Hamáček sešel také se zástupci českých tajných služeb, českým velvyslancem v Moskvě a také s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Právě tam měla být podle zprávy Seznamu Zprávy řeč i o možném „obchodu“ v Moskvě. Nikdo z účastníků schůzky to ale zatím nepotvrdil.

„Dorazil jsem až později, kolem půl desáté večer. V době, kdy jsem na schůzku dorazil, bylo jasné, že se žádná cesta do Ruska neuskuteční,“ prohlásil v úterý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který se také schůzky účastnil.

ČSSD brání předsedu Hamáčka útokem na novináře, připomněla kauzu Jourová

O den později byla cesta do Moskvy zrušena a v sobotu Hamáček s premiérem Andrejem Babišem naopak veřejně oznámili, že za výbuchem ve Vrběticích byli dva důstojníci ruské vojenské tajné služby GRU a že kvůli tomu Česko vyhostí osmnáct lidí z ruské ambasády v Praze napojených na ruské tajné služby.

Hamáček ve středu oznámil, že dává trestní oznámení na redaktory Seznamu Zprávy Janka Kroupu a Kristýnu Cirokovou a že žaluje Seznam o 10 milionů korun. „Deset milionů, pokud se žalobou uspěji, si nenechám, ale poukážu je do nadace policistů a hasičů, která se stará o pozůstalé po těch, kteří při výkonu služby zahynuli,“ řekl ministr vnitra.

Okolnostmi neuskutečněné cesty do Moskvy se podle Blesku z vlastní iniciativy začala zabývat Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Netolický: Buď to Hamáček vysvětlí, nebo je to na vyvození osobní odpovědnosti

Pardubický hejtman už v úterý odpoledne vyzval Hamáčka na Facebooku, aby okolnosti cesty do Moskvy jasně vysvětlil.

„Ministr vnitra i předseda vlády by měli vysvětlit veškeré pochybnosti. Nicméně to tentokrát nestačí. Za ty tři týdny toho zaznělo z úst politiků hodně (je jedno jestli z opozice nebo koalice). Čekám ovšem více informací a osvětlení situace od policie, ale i dalších osob, které případnou cestu do Moskvy chystaly nebo o ní věděly. Pokud ovšem vysvětlení nebude dostatečné, je to opravdu na vyvození osobní zodpovědnosti,“ napsal Netolický na Facebooku.

Na stranickém sjezdu několik dnů před schůzkou s Hamáčkem vystupoval Netolický tvrdě proti možnosti budoucí spolupráce s hnutím ANO a tudíž hájil kurs, který prosazoval Hamáčkův soupeř, v té době ještě ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Hamáček ale vyhrál a vzápětí navrhl jeho odvolání z vlády. Petříček byl stejně jako bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný odpůrcem toho, aby se do Česka i bez certifikace Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) dovezla ruská vakcína Sputnik V. O to, aby se do Česka dostala, naopak velmi usiloval prezident Miloš Zeman, který volal po odvolání Blatného i Petříčka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video