Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nesvítíme, nevaříme, nic nejde aneb třetí den po bouřce bez proudu

  • 24
Třetí den po bouřkách a vichřici byla stále část obyvatel a chatařů v obci Hryzely na Kolínsku bez elektrického proudu. Už třetí den se snažili na zákaznické lince ČEZ zjistit, kdy energetici dodávku proudu obnoví. Marně.

Je kalamitní stav. To je jediná informace, kterou podle chatařky Dášy Šotkovské místní a chataři poslouchali stále dokola z úst operátorů call centra ČEZ.

"Pořád jsme tam volali, vůbec nic jsme se ale nedozvěděli," povzdychla si dopoledne Šotkovská. "Nejde nám voda, vytekl mrazák, přišli jsme o všechny zásoby masa, nesvítíme, nevaříme, prostě nic nejde," líčila chatařka zoufalou situaci.

Podle mluvčí ČEZ Ivany Vejvodové ale není možné, aby operátoři mohli poskytovat informace o tom, kdy energetici dodávku proudu obnoví. "Oni to jednoduše nevědí, protože nejsou a nemohou být v neustálém kontaktu s techniky v terénu," řekla Vejvodová.

Zkažené maso ani další škody ČEZ lidem kompenzovat nebude. "Kvůli kalamitnímu stavu nemohou nárokovat náhradu, k výpadku proudu nedošlo naší vinou," argumentovala mluvčí.

Po poledni ale přišla z Hryzel dobrá zpráva. "Už začali opravovat, a jednomu sousedovi dokonce volali a omluvili se," radovala se jiná chatařka.

"Opravili to za chvilku, nic nebylo poničené, akorát stačilo nahodit jistič," podotkla s úlevou Dáša Šotkovská. Druhým dechem ale začala jmenovat, co všechno je teď čeká. "Vrhli jsme se na úklid, umyli jsme horu špinavého nádobí a musíme dojet nakoupit, protože se nám zkazilo všechno jídlo."

Silné bouřky hrozí i příští týden, paní Šotkovská přesto na chatě zůstane. "Asi se ale trochu předzásobíme, jinak se na to ani připravit nemůžeme. To by měl udělat spíš ČEZ," dodala k neveselé předpovědi. - čtěte Ničivé bouřky a vichřice mohou příští týden udeřit znovu

Bez proudu jsou stále tisíce lidí
Kolínsko není jedinou oblastí, kde zůstali lidé po středečním řádění bouřek bez elektřiny. Kolem pátečního poledne bylo bez proudu 23 tisíc domácností. Mluvčí ČEZ Ivana Vejvodová ale věří, že technici vyřeší drtivou většinu poruch do začátku víkendu.

"Je možné, že některá místa jako chatové oblasti zůstanou bez dodávky elektřiny o něco déle. Při připojování se postupuje od nejdůležitějších objektů, jako jsou například nemocnice, k těm méně důležitým, jako jsou právě chaty," uvedla Vejvodová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: ČEZ, nemocnice, operátor

Video