Při jednání špiček ODS podle prvního místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky nepadlo ani slovo, že by měl Jiří Pospíšil ve vládě skončit.

Při jednání špiček ODS podle prvního místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky nepadlo ani slovo, že by měl Jiří Pospíšil ve vládě skončit. | foto: Petr Topič, MAFRA

Nepadlo ani slovo, že ministr Pospíšil ve vládě končí, ohradila se ODS

  • 115
Sporem mezi ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem a pražským vrchním státním zástupcem Vlastimilem Rampulou, na jehož odchodu Pospíšil trvá, se zabývalo už i vedení ODS. Jeho účastníci popírají, že by zaznělo, že Pospíšil končí.

"Nepadlo jediné slovo, že by měl odejít z ministerstva," řekl iDNES.cz první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

"To jsou naprosté kecy," řekl iDNES.cz i další ze členů nejužšího vedení strany.

"Kategoricky vylučuji tvrzení anonymních zdrojů, že na grémiu padlo byť jediné slovo o dalším setrvání ministra Pospíšila ve funkci," prohlásila do třetice i předsedkyně Sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Deník Právo s odvoláním na nejmenovaný zdroj napsal, že na čtvrtečním jednání špiček strany zaznělo, že Pospíšil končí a že se v pondělí uskuteční schůzka, kde se rozhodne o nástupci. I sám ministr spravedlnosti to ale popírá a nic takového na jednání neslyšel. "Byla tam naprosto věcná debata a nikdo mi neřekl, že mám z vlády odejít," uvedl v pátek Pospíšil.

Pospíšil je z toho otrávený

Premiér a předseda ODS Petr Nečas na dotaz iDNES.cz, zda má ministr jeho podporu, a to i v tom, že má Rampula ve funkci skončit, odvětil jen obecně. "Pokud je ministr za ODS ve funkci, tak jen s mojí podporou. Pokud o ní přijde, odchází z funkce. Obecně platí, že nikdo, ani já, nemá svou pozici ve vládě jistou," uvedl předseda vlády.

Kolem Pospíšila se zvláštní hra hraje už delší dobu. O jeho možném odchodu se začaly šířit v politických kuloárech spekulace už před podzimním kongresem ODS, tehdy v souvislosti s tím, že se ho chce Nečas údajně zbavit, protože jeho odpůrci ve straně plánovali "popostrčit" Pospíšila dopředu na Nečasovu pozici.

Teď se šíří neověřené informace o pádu ministra spravedlnosti ve chvíli, kdy spolu s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem trvá na odchodu pražského vrchního státního zástupce Rampuly, jehož odvolání zrušil Městský soud v Praze. (více zde)

Vicepremiérka Karolína Peake z Věcí veřejných, která se Rampuly zastávala, zájem o Pospíšilovo křeslo popírá a tvrdí, že s premiérem o ničem takovém také nemluvila.

Ministr spravedlnosti Pospíšil je z permanentních spekulací o svém odvolání pořádně otrávený. V rozhovoru pro iDNES.cz mluvil o tom, že by na žádnou rošádu, která by ho přesunula na jiné křeslo ve vládě, nepřistoupil a věnoval by se radši aktivitám mimo politiku, konkrétně Nadaci Medy Mládkové. (rozhovor s Pospíšilem najdete zde)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video