Jaroslav Činčala odpovídá

Jaroslav Činčala, který se rozhodl, že odjede do Kosova a bez nároku na výdělek tam dětem postaví novou školu, odpovídá na otáky čtenářů iDNES, 8. listopadu 2000 | foto: iDNES - Petra Šustová

Nenosím zbraň, tvrdí Čech, který staví dětem v Kosovu školu

Jaroslav Činčala, který pomáhá se stavbou nové školy v Kosovu se v on-line rozhovoru přiznal, že jako jeden z mála v tomto prostředí nenosí zbraň. Budova školy vyrůstá ve vesnici chráněné českými vojáky KFOR. "Škola je pouze pro albánské děti, protože v oblasti, kde se nachází je jenom jedna srbská vesnice s převážně starými obyvateli," dodal. Odpovědi najdete ZDE.

Odpovědi najdete
ZDE.

Jaroslav Činčala pochází ze severní Moravy. Je mu 26 let a v Česku má prosperující stavební firmu. Rozhodl se, že odjede do Kosova a bez nároku na výdělek tam dětem postaví novou školu. Na stavabě strávil sedm týdnů, před několika dny se přijel podívat domů a zítra na dva měsíce opět odjíždí. "Musíme si pospíšit se střechou, zima se blíží," vysvětluje coby šéf stavby.

Stavbu školy pomohla zorganizovat mezinárodní humanitární organizace ADRA a vláda české republiky, která na projekt vyčlenila peníze. Základy se začaly kopat 13. září v albánské vísce Ballofc vzdálené 40 kilometrů od Prištiny.

I když nová budova nebude příliš veliká, bude to hotový luxus oproti té, kde se děti učí nyní. Do nové se vejde pět tříd, v nichž se bude učit celkem 240 žáků. Doposud děti chodí do rozbité budovy, kde jsou rozděleny do tří tříd.

 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video