Lůžka polní nemocnice v pražských Letňanech. (22. října 2020) | foto: Dan Materna, MAFRA

Bulovka dostane 90 milionů za polní nemocnici. Vojtěch ale tápe od koho

  • 42
Přetahovaná o peníze mezi ministerstvem zdravotnictví a Fakultní nemocnicí Bulovka od 90 milionů za polní nemocnici v Letňanech končí, uvedl server iRozhlas.cz. Podle něj ministr Adam Vojtěch chce, aby jí peníze za nevyužitý špitál přistály na účtu v nejbližších týdnech. Zatím však není jasné, kdo je proplatí.

„Možná to bude kombinace peněz ministerstev financí a zdravotnictví,“ řekl šéf českého zdravotnictví v rozhovoru pro iRozhlas.cz. Nemocnice na Bulovce se několik měsíců obávala, že právě necelých 90 milionů, které vynaložila za polní nemocnici, ji udělá díru v rozpočtu a bude muset odložit plánované investice. Nakonec dostane peníze zpět.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch podle serveru iRozhlas.cz totiž až teď našel řešení problému. Problém s penězi mu však nechali již jeho předchůdci. Vojtěch prý dospěl k závěru: Bulovka dostala zřízení nemocnice od ministerstva příkazem, proto by se jí miliony vrátit měly. „Je to tak spravedlivé a správné,“ řekl pro server iRozhlas.cz. 

Ministerstvo financí se k proplacení nemělo

Ten však zároveň upozorňuje, že šéf resortu ale ještě neví, kde peníze vezme. Pravděpodobně však ze svého rozpočtu. Stále také doufá, že část zaplatí ministerstvo financí. Právě správci státní kasi však na konci května uvedli, že proplácet nic nehodlají

„Nemocnice Na Bulovce podepsala smlouvu se společností ABF o pronájmu areálu v Letňanech, proto by náklady za polní nemocnici měla primárně hradit tato nemocnice ze svého rozpočtu,“ řekl na konci května pro iDNES.cz mluvčí ministerstva financí Zdeněk Vojtěch.

Ministr zdravotnictví přesto doufá, že s ministryní Schillerovou najde společnou řeč. „Možná to nakonec bude nějaká kombinace peněz dvou ministerstev, nebo to půjde čistě z rozpočtu ministerstva zdravotnictví,“ řekl s tím, že mu k věci ministryně Schillerová poslala dopis a vyžádala si odpovědi na doplňující dotazy o projektu.

Polní nemocnici prověřuje policie

Podle iRozhlasu.cz ministr slíbil, že Bulovka se peněz dočká v nejbližší době.  Ředitele Bulovky Jana Kvačka pro iRozhlas.cz už dříve uvedl, že pro nemocnici je necelých 90 milionů obrovská částka. 

Očkovací centra spoléhají na úhrady od pojišťoven. Část počítá se ztrátou

Celkově stálo zřízení polní nemocnice v Letňanech Fakultní nemocnici Bulovka 88,2 milionu korun. Jen za pronájem prostoru od 18. října 2020 do 19. února 2021 zaplatila více než 74 milionů korun. Šéf Bulovky Kvaček podle svých slov vyzýval už v prosinci, aby ministerstvo zdravotnictví zbytečný projekt ukončilo.

Letňanskou polní nemocnicí se navíc zabývá policie. Podle Seznam Zpráv ji v dubnu začala prověřovat Národní centrála proti organizovanému zločinu, která si vyžádala některé dokumenty.

22. října 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video