Jan Hamáček, Jiří Zimola a premiér Andrej Babiš před druhým jednáním...

Jan Hamáček, Jiří Zimola a premiér Andrej Babiš před druhým jednáním představitelů hnutí ANO a ČSSD o případné nové vládě. (28. února 2018) | foto: Kateřina Šulová, ČTK

Nemocenská v prvních třech dnech se vrátí. Nová koalice otestovala sílu

  • 98
Rodící se koalice ANO s ČSSD, kterou mají tolerovat komunisté, otestovala ve Sněmovně svoji sílu. A sociální demokraté upřímnost hnutí ANO plnit věci, které do koaliční smlouvy prosadila ČSSD. Poslanci v prvním čtení podpořili zákon, který by vrátil vyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci.

Návrat vyplácení nemocenské v prvních třech dnech je jednou z klíčových podmínek ČSSD, aby vůbec šla do vlády. Sociální demokraté právě hlasují o tom, zda půjdou do koalice s Andrejem Babišem, ve vnitrostranickém referendu. Zákon, který navrhli, chtěl shodit pod stůl občanský demokrat Jan Bauer, ale pro zamítnutí návrhu sociální demokracie bylo jen 34 ze 166 přítomných poslanců.

Návrh sociálních demokratů se týká nejen zaměstnanců, ale také třeba vojáků, policistů, hasičů a příslušníků dalších bezpečnostních sborů. Nemocenská by od začátku nemoci mohla být znovu proplácena od července příštího roku, nemocní mají dostávat 60 procent platu. Náklady na vyplácení nemocenské by nesl zaměstnavatel, mají přijít na 2,6 miliardy korun ročně.

Juříček z ANO byl proti, devět dalších poslanců ANO se zdrželo

Bauer argumentuje nesouhlasem zaměstnavatelů. „Evergreen české levice je podáván přes jednoznačný nesouhlas zaměstnavatelů. Bývalo přitom dobrým zvykem, že opatření s dopadem na zaměstnance a zaměstnavatele byla nejdřív předjednána na tripartitě a vláda se snažila o rozumnou dohodu mezi všemi zúčastněnými stranami. Nynější systém vyplácení nemocenské se v minulosti rodil velmi složitě, dnes dobře funguje a nevidíme důvod ho měnit,“ uvedl Bauer.

Poslanec hnutí ANO, podnikatel a bývalý viceprezident Svazu průmyslu a dopravy, Pavel Juříček návrh označil za „ekonomicky nesmyslný koktejl“ a navzdory koaliční smlouvě, kterou vyjednal šéf ANO a premiér v demisi Andrej Babiš se sociálními demokraty, hlasoval Juříček s ODS pro zamítnutí návrhu.

ANO, ČSSD a KSČM mají dohromady 108 hlasů. Pokud tedy jejich dohoda skutečně vznikne, prosadí tyto strany svou i navzdory Juříčkovi. Dalších devět poslanců ANO se při hlasování o návrhu ODS zamítnout návrh ČSSD zdrželo. Kdyby ani oni pro zákon v konečném třetím čtení nebyli, potenciální „koalice 108“ by neměla dost hlasů. Ale Babiš má dost času, aby poslancům hnutí vysvětlil, jak je tento zákon pro ČSSD a koalici kruciální.

Zaměstnavatelům i osobám samostatně výdělečně činným se mají podle návrhu ČSSD snížit o 0,2 procentního bodu odvody na nemocenské pojištění.

Nyní nedostávají zaměstnanci v prvních třech dnech nemoci nic. Náhradu mzdy poskytuje od čtvrtého do čtrnáctého dne nemoci za pracovní dny zaměstnavatel. Od patnáctého dne se dávky poskytují z nemocenského pojištění. Karenční dobu, tedy nevyplácení nemocenské v prvních dnech, zavedla v úsporném balíčku vláda Mirka Topolánka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video