Na rozdíl od alkoholu, který otupuje pozornost, mají některé drogy spíše povzbudivý účinek. Ilustrační foto

Na rozdíl od alkoholu, který otupuje pozornost, mají některé drogy spíše povzbudivý účinek. Ilustrační foto | foto: Václav Pancer, MF DNES

Nekuřte marihuanu, nebo neřiďte auto. Policie najde drogu v těle i po týdnech

  • 116
Nejjednodušší rada zní: Buďto vůbec nekuřte marihuanu, nebo neřiďte auto – minimálně ne v Německu, kde policie přitvrdila v kontrolách českých řidičů. Kouřit marihuanu není v Česku zakázáno, přiznala se k tomu i spousta celebrit, jenomže stopy po této látce zůstanou v těle i několik týdnů.

"V tom se hodně liší konopí od ostatních drog. Test ho odhalí i řádově týdny po požití, zatímco stopy po ostatních drogách v něm zůstanou maximálně tři dny. Člověk však samozřejmě pod vlivem marihuany nezůstává déle než 12 hodin," říká lékař a odborník na drogy z nadace Drop In Ivan Douda.

Německá policie chce po řidičích vzorek moči 

Nepřesně si vyložila novelu českého trestního zákona

Policista u krajnice však z testu nepozná, že řidič si dal "jointa" už minulý měsíc, a silniční zákon, který zakazuje řízení pod vlivem návykové látky, mu tedy fakticky nebrání sednout za volant.

Odhalený "hříšník" pak má jedinou možnost – musí trvat na tom, aby jej policista vzal na důkladnější rozbor krve do nemocnice. Lékař už pozná, před jak dlouhou dobou člověk drogu zkusil.

Úřední mašinerii se však kontrolovaný stejně nevyhne. Policista, zvyklý řešit opilce, totiž po pozitivní orientační zkoušce odebírá automaticky řidičák. Postižený se dál může bránit ve správním řízení. "Znám příklad člověka, který dostal řidičák zpátky až po třech měsících," říká Douda.
Němci berou moč, Češi sliny

Policistům se nelze ani moc divit. Kdyby řidiče pustili, on o kus dál naboural a znalec odhalil, že byl pod vlivem drog, měli by velký průšvih.
V neprospěch zastaveného hraje i jazyková bariéra, protože němečtí policisté ne vždycky hovoří anglicky.

Česká policie dělá test na drogy při silniční kontrole jinou metodou než Němci. Nenutí řidiče dát vzorek moči. "Kolegové dělají rozbor ze slin," potvrdila mluvčí pražské policie Ivana Ježková. Souprava pro odebírání slin není levná. Policisté se k testu obvykle uchylují, když se jim řidič od pohledu nezdá. Němci jsou důkladnější.

Na rozdíl od alkoholu, který otupuje pozornost, mají některé drogy spíše povzbudivý účinek. To je zrádné, protože řidiče to nutí k agresivní jízdě. Na drogy se česká policie zaměřuje od roku 2006, kdy nakoupila testovací sady.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video