Magdalena Kytnerová, když měla 106 let. (8. prosince 2019)

Magdalena Kytnerová, když měla 106 let. (8. prosince 2019) | foto: Město Kroměříž, https://www.mesto-kromeriz.cz/

Zemřela nejstarší Češka Magdalena Kytnerová. Bylo jí 108 let

  • 43
Zemřela nejstarší obyvatelka České republiky Magdalena Kytnerová, letos v březnu jí bylo 108 let, žila v Kroměříži. Uvedla to dnes Česká televize.

Mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek v neděli ČTK potvrdil, že nejstarší obyvatelka žila v Kroměříži, o jejím úmrtí však město zatím nemá informace.

Kytnerová se narodila 17. března 1911 v rakouském Mödlingu. Coby dítě se stala sirotkem, po smrti rodičů ji vychovávala babička a posléze tety.

„Neměla to lehké. Ona má ale povahu, že nic nebere vážně, všechno bere s nadhledem a lehkostí,“ řekl předloni v říjnu novinářům její syn Václav Kytner. 

Vdávala se v roce 1942, s manželem žila v Brně. Narodily se jí dvě děti, dcera žije v Německu a syn Václav o ni spolu s manželkou pečoval.

„Životní elán a přehled paní Kytnerové jsou obdivuhodné. Měl jsem tu čest se s ní setkat už potřetí a stále mě okouzluje svou bezprostředností, vtipem a zájmem o dění ve svém okolí,“ prohlásil podle Kroměřížského deníku loni v březnu kroměřížský starosta Jaroslav Němec, který jí přišel gratulovat k jejím 107. narozeninám.

Město po předloňské oslavě narozenin Magdaleny Kytnerové na svých stránkách uvedlo, že jeho obyvatelka má na dlouhověkost jednoduchý recept: jí a pije to, co jí chutná, a dělá to, co ji baví. I ve vysokém věku používala mobilní telefon a prostřednictvím skypu byla v kontaktu s dcerou, která žije v zahraničí, uvedla radnice na svých stránkách předloni v březnu.

Předloni v říjnu Kytnerová hovořila s novináři, když ve svých 106 letech v Kroměříži hlasovala ve sněmovních volbách. Uvedla tehdy, že se voleb účastní pravidelně a bedlivě sleduje dění v zemi. Seniorka ráda četla, dívala se na televizi a poslouchala rozhlas.

Letos v srpnu zemřela ve 109 letech tehdejší nejstarší obyvatelka Česka Marie Schwarzová z Brna-Židenic.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video