Návrh poslance Payna na lidové hlasování

- Návrh poslance Jiřího Payna a dalších poslanců ODS na vydání ústavního zákona o lidovém hlasování o reformě veřejné správy.

Dne 19.ledna 2000 podal předsedovi Poslanecké sněmovny poslanec Jiří Payne spolu s dalšími 28 poslanci ODS návrh na vydání ústavního zákona o lidovém hlasování o reformě veřejné správy.

Návrh poslance Jiřího Payna vychází z představ ODS o využívání institutu přímé demokracie v našem politickém systému. Na základě předloženého návrhu bude možné uskutečnit jednorázové lidové hlasování o předloženém souboru zákonů o reformě veřejné správy v ČR.

Lidové hlasování ve věci reformy veřejné správy je v tomto případě zcela oprávněné, neboť tato reforma ovlivní na desetiletí život nejen českých občanů, ale i cizinců s trvalým pobytem v ČR a bude znamenat daleko větší zásah do života každého z nás, než vstup do Evropské unie.

Reforma veřejné správy zasahuje nejen do práv občanů, ale i do práv samosprávy, která jsou chráněna mezinárodním dokumentem - Chartou místní samosprávy.

Dalším důvodem pro konání lidového hlasování je v tomto případě také skutečnost, že reforma bude stát v nejbližších letech desítky miliard korun, které budou muset občané našeho státu zaplatit. Takové náklady bychom měli vynaložit pouze tehdy, pokud je reforma dobře připravena a je-li pro ni dosaženo dostatečně širokého konsensu.

Plný text podaného návrhu zákona naleznete na internetové adrese www.payne.cz v kapitole Novinky a aktuality.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video