Návrh ODS na řešení vládní krize

  • 12

Návrh ODS na řešení vládní krize

Dopis Mirka Topolánka šéfům demokratických stran:

V Praze dne 13. 4. 2005

Vážený pane předsedo,

dovoluji si Vás oslovit jménem Občanské demokratické strany v souvislosti s aktuálním vývojem na české politické scéně.

Jsme přesvědčeni, že vládní strany měly dostatečný prostor k vyřešení koaliční krize. Další prodlužování dlouhodobého stavu nevládnutí v této zemi je neúnosné, nikomu neprospívá, a proto jsme připraveni k serióznímu řešení současné situace.

ODS si je vědoma spoluzodpovědnosti za vývoj v této zemi. Navrhujeme společné jednání předsedů demokratických parlamentních stran, jehož cílem by bylo vytvoření tzv. "Generální dohody demokratických stran" na dalším politickém postupu.

Každá zodpovědná politická strana musí vědět, že v této situaci nejde o vítězství nebo o totální porážku jednotlivých zúčastněných subjektů. Každá strana bude muset ustoupit ze svých představ a požadavků.

Jako východisko vidíme vytvoření přechodné technokratické vlády bez představitelů politických stran, která by zemi přivedla k předčasným volbám, a jejíž vznik byl ODS případně umožnila. Půdorys personálního složení a rozsah vládní agendy by byl předmětem až dalších jednání.

Navrhujeme, aby součástí "Generální dohody demokratických stran" a agendy takové vlády bylo schválení následujících zákonů v Poslanecké sněmovně a Senátu:

Ústavní zákon o jednorázovém referendu o přijetí "Smlouvy o Ústavě pro Evropu", bez podmínky půlročního moratoria konání referenda před nebo po volbách do Poslanecké sněmovny.

Změny Ústavy ČR ve věci možného rozpuštění Poslanecké sněmovny kvalifikovanou většinou, případně jiné řešení, které by umožnilo konání předčasných voleb a ukončení dlouhotrvající politické krize.

Termín předčasných voleb do Poslanecké sněmovny a termín referenda o přijetí "Smlouvy o Ústavě pro Evropu" by byl součástí "Generální dohody demokratických stran" s tím, že předčasné volby by se konaly nejpozději v první dekádě listopadu letošního roku.

Opakujeme, že současné dění na politické scéně neprospívá stabilitě České republiky ani jejímu obrazu v zahraničí, natož pak politické kultuře a vnímání politiky jako takové v očích veřejnosti.

Jsme stranou opoziční a respektujeme výsledek parlamentních voleb. Jsme však také stranou zodpovědnou, konstruktivní a vlastními vstřícnými kroky chceme přispět k řešení několikaměsíční koaliční, vládní a v neposlední řadě ústavní politické krize.

Domníváme se, že setkání předsedů demokratických politických stran se musí uskutečnit neprodleně. Nejlépe za účasti prezidenta ČR, který by mohl vzhledem ke své ústavní roli toto společné jednání iniciovat.

Pokládáme nabídku "Generální dohody demokratických stran" za konstruktivní cestu k řešení současné situace a vyzýváme Vás k jejímu přijetí.

S pozdravem
Mirek Topolánek
předseda Občanské demokratické strany

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video