Gripeny, eurofightery a airbus letěly nad Českem na oslavu výročí vstupu do NATO

  • 260
Při příležitosti oslav 25. výročí vstupu země do NATO se v úterý nad Českem uskutečnil průlet šesti letounů spojeneckých sil. Nebe ovládly tři stíhací letouny JAS-39 Gripen z letectva Čáslav, dva Eurofightery Typhoon a dopravní letoun Airbus A-400MS Atlas z Německa. Kolem půl desáté se stroje seřadily do formace nad jižními Čechami a v 10:30 letěly nad Karlovým mostem v Praze.

Letouny Prahou proletěly ve dvou formacích těsně za sebou. Nejdříve se setkaly v prostoru jižně od Zvíkova, kde utvořily dvě formace, a pak společně pokračovaly směrem na Prahu podél toku Vltavy.

Podle velitele vzdušných sil Petra Čepelky jde především o symbolickou oslavu vstupu ČR do NATO. „Každý stát je odpovědný za střežení svého vzdušného prostoru, ale v rámci Aliance tuto odpovědnost sdílíme. Často si vzájemně vypomáháme, a někdy dokonce tuto schopnost zastupujeme,“ uvedl Čepelka.

Průlet letounů má hned několik prvenství. Podle armády je to pro všechny fanoušky vojenské techniky netradiční podívaná, poněvadž je to vůbec poprvé, co se tyto letouny potkaly v takto společně utvořených formacích.

„Pro stanovení výšky pro průlet nad Prahou jsme museli vzít v potaz terénní členitost Prahy a rovněž hlukovou zátěž. Proto nevyužíváme minimální povolenou výšku, ale volíme takovou, aby byl průlet bezpečný, ale zároveň atraktivní,“ doplnil Michal Daněk z velitelství vzdušných sil.

Clinton: Rozšíření NATO bylo správné. Bez Havla by se to nepodařilo, šel za tím

Armáda také dodává, že vzhledem k vypjaté situaci ve východní části NATO bylo velmi složité stíhačky pro slavnostní průlet obstarat.

„V současnosti je velmi obtížné domluvit se spojenci průlety větších formací, protože jsou státy intenzivně zapojeny do plnění operačních úkolů na východním křídle. Proto je nutné zde vyzdvihnout přístup německých kolegů, kteří, tak jak je jejich zvykem, naši akci opět v maximální míře podpořili,“ řekl Michal Kudyn z odboru bojové přípravy velitelství vzdušných sil.


Video