Recept na boj proti suchu: povinnost zadržovat dešťovou vodu u novostaveb

  • 412
Ministerstvo životního prostředí chce zavést u nových staveb povinnost akumulovat dešťovou vodu, nebo ji vsakovat. Změna v novele vodního zákona by mohla platit od roku 2021. Oznámil to v úterý ministr životního prostředí Richard Brabec. V úterý se po roce sešla takzvaná Národní koalice pro boj se suchem.

Brabec zrazoval v úterý od případného optimismu vyvolaného nynějšími dešti. Sucho, které v těchto letech Česko zažívá, je bezprecedentní a srážky v tom pomohou leda jen krátkodobě, varoval.

„Pomohlo by, kdyby jako včera pršelo lidově řečeno měsíc v kuse,“ dodal s tím, že deficit vody v půdě nyní činí 1000 litrů na metr čtvereční.

Ministr dále prozradil budoucí plány, chce se věnovat zejména novele vodního zákona o zadržování dešťové vody. „Od příštího roku bychom rádi zpřísnili podmínky pro hospodaření s dešťovou vodou pro nové stavby,“ řekl a odkázal na nové areály, haly či obchodní domy.

Podle Brabce budou muset investoři u nových objektů budovat retenční nádrže či vodu vsakovat a uvolňovat pozvolně například prostřednictvím jezírek, možností bude také využívání spadlé dešťové vody na podporu zalévání nebo na zelenou střechu.

„Cílem je nenechat odtéct dešťovou vodu, která na naše území padá v miliardách kubíků ročně. Jsou v tom obrovské rezervy, stejně jako v opakovaném používání šedé vody, tedy vody z koupelen a podobně,“ vysvětlil Brabec. Nezbytnou součástí ministerských plánů je i podpora využívání srážkové vody ve městech, obcích i krajích, jejich objektech a na jejich pozemcích.

Ministr zemědělství Miroslav Toman souhlasil, že deštivé dny současnou situaci nezmění, a zůstane hluboko pod normálem. „Patříme mezi evropské státy nejohroženější nedostatkem vody, řekl. Sdělil, že v současnosti je v Česku 49 míst s omezením používání vody z vodovodů či jiných vodních zdrojů. Ministerstvo zemědělství bude letos chtít navýšit rozpočet až o 2,5 miliardy korun na vodohospodářské stavby a pozemkové úpravy, uvedl Toman.

Zhruba 700 milionů korun by mělo jít na propojování vodárenských soustav a 1,2 miliardy korun na asi 300 menších projektů, jako jsou vodovody a obecní rybníky. Sto milionů korun pak na urychlení výkupu pozemků pro menší vodní nádrže Senomaty, Šanov a Kryry.

V Česku je od roku 2015 extrémní sucho, nynější epizoda je nejhorší za 500 let

Ministerstvo životního prostředí loni podpořilo 4 606 projektů s náklady přes dvě miliardy korun. Aktuálně jsou otevřeny výzvy za 2,5 miliardy korun, což by mohlo znamenat dalších 3 000 projektů. Celkem na opatření proti suchu od roku 2014 padlo přes 12 miliard korun v podobě více než 15 tisíc projektů.

Koalici tvoří odborníci na problematiku sucha v krajině i politici. Na programu měli jednání o krizových scénářích nebo o připravenosti obcí na zásobování pitnou vodou.

Zemědělské sucho trápí zemi již několik let. Situace není lepší ani letos, v neděli jím trpělo 98 procent území. Srážky, které meteorologové na tento týden předpovídají, dosytí podle odborníků na normální úroveň půdu do 40 centimetrů především v Čechách, na Moravě však zůstane situace špatná.

Experti z portálu Intersucho, který situaci monitoruje, označili současný stav  za nejhorší sucho na území republiky za posledních 500 let.

Ministr zemědělství Miroslav Toman v pondělí představil 31 lokalit, kde by mohly vzniknout nové vodní nádrže. Polovina leží v povodí Moravy, dalších sedm v povodí Vltavy. Již nyní se stát zabývá stavbou šesti přehrad - Senomat, Šanova a Kryr ve středních Čechách a na Ústecku, dále pak Nových Heřminov na Bruntálsku, Skaličky na Bečvě a Vlachovic ve Zlínském kraji.

Již dříve Toman uvedl, že ministerstvo zemědělství na boj se suchem loni vydalo 13,7 miliardy korun. Do letošního roku podle něj vstupuje země v horší kondici než do několika posledních let, které byly následně označeny za velmi suché. Očekává proto pokles úrody o 20 až 40 procent.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video