MEX: Praha se chystá na divadelní léto

MEX: Praha se chystá na divadelní léto | foto: Jan David, Metro.cz

Národní divadlo se po roce opět rozrůstá

Praha - Vstupenky na Letní shakespearovské slavnosti, oblíbený divadelní festival pod širým nebem na Pražském hradě, jsou od včerejška v prodeji. Jen v Praze je plánováno 114 představení, z toho 33 na nové scéně slavností, jíž bude nádvoří Hudební fakulty Akademie múzických umění na Malostranském náměstí. U Národního divadla zase vyrůstá Bouda (na snímku), v níž česká první scéna uvede i texty nedávno zesnulého filozofa Egona Bondyho. Praha se prostě připravuje na divadelní léto, například známá loď bratří Formanů se už před víkendem vydala na svou první letošní cestu po Vltavě s projektem Vlnobití. Formani svou sedmdesátimetrovou loď se jménem Tajemství tradičně nabídnou spřáteleným kolektivům z oblasti divadla i hudby, kteří dělají pěkné věci a nemají prostředky na to, aby je mohli sami uskutečňovat. Plavidlo se při té příležitosti změní i v námořnickou tančírnu či v lodní kino s pohádkami pro děti.

Praha - Čtyři divadelní scény, na nichž lidé uvidí každých dvacet minut jedno představení, vznikají všechny pod jednou, dosud neexistující střechou. Pro závěrečné, páté představení se pak oddělené prostory spojí. Jde o projekt Národního divadla s názvem Bouda. Tato dočasná scéna už roste v prostoru mezi historickou budovou a novou scénou, letos bude zasvěcena básníkovi Egonu Bondymu. V hlavních rolích se představí například Eva Salzmannová, David Matásek a Ondřej Pavelka. Premiéra je plánovaná na 13. června. Vstupenky jsou již v předprodeji za jednotnou cenu 200 korun.

Shakespearovské slavnosti s Janem Třískou

Velmi oblíbené jsou také Letní shakespearovské slavnosti. Na nádvoří paláce na Malostranském náměstí se bude hrát Večer tříkrálový a Kupec benátský, po několik večerů i Bouře s Janem Třískou v hlavní roli. Slavnostní premiéru bude mít hra 21. června na první scéně slavností, kterou zůstává Nejvyšší purkrabství Pražského hradu. Druhou novinkou bude komedie Jak se vám líbí, hrát se bude i loňský Othello, kterým 14. září slavnosti v Praze skončí. Lístky lze koupit v síti Ticketpro za 280, 440 a 650 korun. Letní scéna

Divadla Ungelt

Třetím rokem bude mít svoji letní scénu také Divadlo Ungelt. Tato scéna se nachází ve starobylé malebné části Hradčan pod Loretou na Novém Světě. V repertoáru se letos objeví tři činoherní tituly a cyklus recitálů. Stěžejním představením bude hra Jeffrey Hatchera Picasso s Milanem Kňažkem a Vilmou Cibulkovou. Na letní scéně se dále objeví hra Šest tanečních hodin v šesti týdnech, jež byla vloni beznadějně vyprodaná. V cyklu komorních recitálů nazvaném Marta Kubišová a její přátelé zazpívají například Lucie Bílá, Jiří Korn, Václav Neckář či Helena Vondráčková.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video