Náprstek byl sběratelem uznání

Staré Město - Nenápadná, ale pozoruhodná výstava Vojta Náprstek - Člověk a mecenáš, začala v sobotu na Betlémském náměstí. V muzeu, které nese vlastencovo jméno. Jak všestrannou a zajímavou osobností Náprstek byl, naznačuje spíše sama výstava. V přednáškovém sále visí diplomy a ocenění, které v životě nashromáždil. Často to jsou působivá, perfektně zpracovaná umělecká díla a návštěvník si udělá jasnou představu, jaký byl v druhé polovině devatenáctého století pohled z dnešní Novotného lávky na Hrad.

Ale šokující je hlavně ohromný počet Náprstkových aktivit. Za všechny například muzejnictví, sport nebo komunální politika.

Doplňující informační cedulky jsou přes svoji pravdivost kouzelné: Náprstek se jako člen městské rady snažil řešit ekologické problémy, takže jeden z diplomů je například za péči o městskou zeleň.

A k tomu se váže kuriózní momentka z jeho života. Náprstkovi bylo líto, že Praha nemá vlastní zoo. Jednou mu však poslal přítel čtyřicet cizokrajných ptáků, byli to například zlatí bažanti, australské kachničky a párek pelikánů. Nadšený majitel pivovaru je umístil do parku před dnešním Wilsonovým nádražím a spolu s manželkou se o ně staral. Jenže nedostatečně - nenechaví Pražané ptáky snědli!

I přes svou plnoštíhlost si Náprstek mohl dát do osobního archivu i diplom pro zakladatele Sokola či klubu velocipedistů. Diplom mu udělil také Český spolek pro pěstování moruší a hedvábnictví, za svého "čestného úda" jej zvolil i Akademický čtenářský spolek v Praze. "Blahodárného pána pana Vojtu Náprstka, majitele pivovaru", jmenoval čestným členem také Sbor svobodných střelců v Praze.

"Kolika spolků byl vlastně členem, jsme spočítat nedokázali, ale rozhodně více než padesáti," říká ředitelka Náprstkovy knihovny Milena Secká a připomíná dvě obzvláštní rarity. "Roku 1951 obdržel za svého pobytu v americkém státe Wisconsin druidský diplom, ale nikdy se mi nepovedlo zjistit, co měl s keltskými kněžími společného. A udivilo mě také jeho členství v spolku bělehradských řezníků," dodává.

Sté sedmdesáté páté výročí Náprstkova narození připomínají kromě diplomů i tři vitríny s exponáty, které tohoto muže charakterizují - z prostředí rodiny, knihovny a muzea. Leží tady například první hasicí přístroj v muzeu neboli malé skleněné granáty naplněné vodou. Jsou tu i jídelní a nápojové lístky z hostince v domě U Halánků, jak se muzeu od sedmnáctého století říkalo.

Vskutku je to jen nevelká výstava, ale posvítila si na devatenácté století z neotřelého pohledu. A zájemce po ní bude až do konce září doprovázet duch Náprstka, jednoho z nejzajímavějších Čechů své doby.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video