Miroslav Beňo byl minulý týden zatčen při přebírání milionového úplatku. Ilustrační foto

Miroslav Beňo byl minulý týden zatčen při přebírání milionového úplatku. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Nad korupcí na „obraně“ visí další obvinění

  • 8
Zatčením vlivného důstojníka ministerstva obrany Miroslava Beňa při přebírání úplatku tato čerstvá korupční aféra zřejmě neskončí. Podle informací MF DNES z okruhu vojenského zpravodajství je Beňovo zadržení součástí mnohem větší akce.

Je tedy dost pravděpodobné, že padnou i další obvinění jak vojáků, tak podnikatelů, kteří úředníky ministerstva obrany ovlivňovali úplatky.

Miroslav Beňo byl minulý týden zatčen při přebírání milionového úplatku od pracovníků brněnské agentury Trade Fides. Podle Radiožurnálu jde o prokuristu firmy Libora Hledíka a jeho spolupracovnici. Všichni tři zadržení jsou ve vyšetřovací vazbě.

Vojenští zpravodajci začali Beňa, který měl na ministerstvu na starosti veřejné zakázky, sledovat už před rokem. "Jakmile naši lidé nabyli přesvědčení, že se ten důstojník při jednání s armádními dodavateli chová nestandardně a že může jít o trestnou činnost, ihned se spojili s policií. V dalším sledování Beňa pokračovali už s kriminalisty," říká mluvčí armádního zpravodajství Ladislav Štícha. Odmítá však sdělit způsob, jak tajná služba na Beňovo "zvláštní chování" přišla.

Agentura Trade Fides získala už před třemi roky kontrakt na střežení důležitých armádních objektů. S pomocí Beňa usilovala i o další zakázky, které jí měly vynést celkem asi čtyři miliardy korun.

Ministerstvo: Je to selhání jednotlivce
Mluvčí ministra obrany Andrej Čírtek je přesvědčen, že za čerstvou úplatkářskou aférou na ministerstvu obrany stojí selhání jednotlivce. Pokud se však prokáže, že ze zvýhodňování firem měl při obchodování s armádou prospěch i někdo další, neobejde se to pro ně bez následků.

K případným odvoláním úředníků, kteří měli na starosti armádní zakázky, podle něj přistoupí ministr obrany Karel Kühnl, až policie ukončí vyšetřování. Kontrolní protikorupční pojistky v armádě považuje mluvčí za dostatečné. "A tento poslední případ to snad dokazuje," tvrdí Čírtek.

Stínový ministr obrany Petr Nečas z ODS naopak míní, že na ministerstvu "zavládlo korupční prostředí". Tvrdí, že firma Trade Fides získala už v roce 2003 od ministerstva bez výběrového řízení zakázku v hodnotě tří miliard. A v roce 2004 obdržely podle něj firmy až 80 procent zakázek v hodnotě patnácti miliard bez veřejné soutěže.

"Hovoříme o jedné aféře, ale já říkám, že jde jen o pověstnou špičku ledovce," odhaduje míru korupce na ministerstvu obrany Petr Nečas.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video