Na Štědrý den v televizi přituhlo

Teď už nikdo rozhodně nemůže říct, že televizní rebelie je jen trucpodnikem těch, co si nepadli do oka s ředitelem Jiřím Hodačem, případně těch, co se bojí o své televizní kšefty. Teď, když Hodač ustavil ředitelkou zpravodajství Janu Bobošíkovou, jsou silná slova o ohrožení nezávislosti České televize namístě.
Blízkost Bobošíkové a ODS, respektive Bobošíkové a Václava Klause, je evidentní a není k ní moc co dodávat. Pro Hodače (on je z BBC!, liboval si v pátek Miloš Zeman) splňuje Bobošíková ty nejnáročnější předpoklady. Pan ředitel mezi sumu předpokladů ale nezařadil předpoklady etické. Když někdo pracuje v Klausově týmu (jen třetinový úvazek, no tak snad nebude tak zle, že...), moderuje panelové diskuse "Klausovského" think-tanku CEP, uvádí prezentaci Klausovy knihy... tak prostě nemůže být rok nato věrohodným nezávislým novinářem nebo nezávislým novinářským šéfem. To nejde. 
 
Jiná věc je, že přestupy na trase "média - práce pro politika nebo pro velkou firmu - a zpět média" nejsou mezi českými novináři výjimkou a bere se to bohužel víceméně jako přijatelný postup. Snad případné protesty proti Bobošíkové pomohou změnit měřítka přijatelnosti.
 
Bobošíková je profesionálka, ale nemá cit pro to, co se sluší a co ne. Jinak by se po angažmá u Klause nevracela k šéfování televizního zpravodajství, které má být nezávislou veřejnou službou.
 
Přeji vám šťasné a veselé Vánoce!

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video