Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Na severu Čech se dalo dýchat jen pár hodin, lidi už zase dusí smog

  • 9
Rozptylové podmínky na severu Čech se zhoršily. V Ústeckém kraji opět platí kvůli znečištění ovzduší stav regulace. Meteorologové výstrahu zrušili v neděli hodinu před půlnocí, v pondělí po 13. hodině ale vydali novou. V Moravskoslezském kraji se dýchá lépe pouze na Třinecku.

Smogovou regulaci vyhlásili meteorologové v Ústeckém a Moravskoslezském kraji v pátek. Znamená především výrobní omezení pro největší znečišťovatele, hlavně teplárny a elektrárny.

Nejvyšší koncentrace v Ústeckém kraji zaznamenaly měřicí stanice v neděli odpoledne v Chomutově, kde činila čtyřiadvacetihodinová hodnota 178 mikrogramů. Stav regulace se vyhlašuje při překročení koncentrace prachu 150 mikrogramů na metr krychlový.

ZMĚNA v zákoně

Po dálnicích a rychlostních komunikacích by řidiči v době smogu zřejmě už od ledna mohli jezdit bezplatně. Na běžně zpoplatněných vozovkách by se zdarma jezdilo v době signálu regulace, který při zvýšeném množství škodlivin v ovzduší vyhlašuje Český hydrometeorologický ústav. Novinářům v Ostravě to řekl ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS).

"Souvisí to s novelou zákona o ovzduší, která na říjnové schůzi prošla prvním čtením. Na prosincové schůzi se nám doufám podaří dokončit celé čtení," uvedl Drobil.

Už od prosince by v době smogu mohli lidé v Ostravě bezplatně jezdit také městskou hromadnou dopravou. Toto opatření plánuje ostravský magistrát.

V ostatních místech koncentrace prachu kulminovala v noci z pátku na sobotu. Vůbec nejhorší byla situace v Lomu u Chomutova, kde se denní objem zachyceného prachu vyšplhal nad 450 mikrogramů, tedy devítinásobek povolené hodnoty.

Prach překročil v sobotu limit pro regulaci i v České Lípě v Libereckém kraji, vyhlášena tam ale nebyla. Hodnota totiž začala brzy klesat.

Regulace trvá i v Moravskoslezském kraji

Ovzduší v Moravskoslezském kraji se proti víkendu výrazně zlepšilo. Denní koncentrace polétavého prachu klesla na řadě míst pod imisní limit. Kvůli špatným rozptylovým podmínkám byl v pátek a z noci na sobotu vyhlášen signál regulace na Ostravsku, Karvinsku a Třinecku.

Na Třinecku už meteorologové tento signál odvolali s platností od dnešních 7:00, v oblasti však nadále zůstává v platnosti signál upozornění varující před možným smogem. Na Ostravsku a Karvinsku dál platí signál regulace.

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v pondělí ráno překročily denní limit 50 mikrogramů na metr krychlový už jen na šesti z 15 měřicích stanicích. Přitom ještě v sobotu byl denní limit překročen na všech stanicích a ve Věřňovicích na Karvinsku dokonce více než šestinásobně.

Místo smogu nyní meteorologové varují před mrznoucími srážkami. V pondělí a v úterý si mají dát řidiči i chodci pozor na ledovku. Výstraha platí od pondělního poledne pro 11 krajů. Klidnější než jinde mohou být lidé v Libereckém, Ústeckém a Karlovarském kraji (více si přečtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video