Někdejší českobudějovická skupina Imperium, jejíž zpěvák Michal Moravec byl

Někdejší českobudějovická skupina Imperium, jejíž zpěvák Michal Moravec byl odsouzen za zpívání rasistických textů. Tři z jejích členů teď hrají v kapele Gabreta. Od neonacistické minulosti skupiny se prý distancují. | foto: archiv MF DNES

Na benefici pro útulek zahrají i členové někdejší neonacistické kapely

  • 89
Překvapivý podtext má sobotní zdánlivě bohulibá akce na podporu psího útulku v Českých Budějovicích. Hlavním tahákem hudebního večera v českokrumlovském Bikers baru je totiž skupina Gabreta, jejíž někteří členové hráli před lety v neonacistické kapele Imperium. Útulek proto teď váhá, zda si peníze z koncertu vůbec vezme.

Na pódiu Bikers baru v Českém Krumlově se v sobotu od 19 hodin vystřídají tři budějovické kapely. Vstupné je dobrovolné a půjde na podporu budějovického městského psího útulku. 

Zdánlivě bohulibá akce má ale háček, hlavním tahákem večera je skupina Gabreta. Její tři členové ze čtyř hráli před lety v budějovické neonacistické kapele Imperium, jejíž zpěvák Michal Moravec byl za zpívání rasistických textů odsouzen. Útulek proto řeší, zda si peníze z koncertu vůbec vezme.

"Pamatuji si na policejní manévry, když v Budějovicích v klubu v Domě kultury Slavie bylo vystoupení této kapely. Kvůli tomu provozovatel klubu dostal výpověď a bylo by dost směšné, kdybychom na jedné straně trestali a na druhé si teď útulek vzal peníze. Podle mě by si je brát neměl," řekl budějovický primátor Juraj Thoma.

Právě zářijový koncert kapel Ortel, Orlík revival a Gabreta v budějovickém Marty’s klubu hlídala policie. V Českém Krumlově dnes také bude. "O akci víme a přijmeme adekvátní opatření," sdělil mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Členové Gabrety: Od minulosti se distancujeme

Samotný městský útulek se víceméně stal obětí. Netušil, jaké skupiny na benefičním koncertu vystoupí. "Přišli zástupci, že nám výtěžek darují. Věřili jsme, že přicházejí s dobrým úmyslem, neprověřovali jsme to," přiznala vedoucí útulku Jana Karlíčková.

Provozovatel Bikers baru Jan Baťka kroutí hlavou nad tím, že útulek a magistrát řeší, jestli peníze přijmout, či nikoliv. Když koncert kapel Gabreta, The Hump a Orange Express plánoval, o historii Gabrety věděl.

"Mluvil jsem s nimi a říkají, že se od minulosti zcela distancují a šlo o mladickou nerozvážnost. Nemůže se přeci s nimi celý život táhnout to, co dělali před pěti lety," prohlásil Baťka a navrhl, že pokud by útulek měl s převzetím peněz problémy, daruje mu je on sám.

Členové Gabrety se od hraní v jedné z nejradikálnějších a nejaktivnějších neonacistických kapel skutečně distancují. "Bohužel, někteří levicoví extremisté nemohou překousnout, že s klukama hrajeme. Nemáme nic společného s Imperiem," řekl bývalý kytarista Imperia Kamil Víta.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video