Ochrnutí mohou způsobit obě choroby přenosné klíšťaty, jak borelióza, tak encefalitida. Ilustrační foto.

Ochrnutí mohou způsobit obě choroby přenosné klíšťaty, jak borelióza, tak encefalitida. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Muži po kousnutí klíštětem ochrnuly ruce i nohy, sám se nenadechne

  • 19
Houbaření se letos vymstilo jednačtyřicetiletému muži, který nyní leží na infekčním oddělení ústecké nemocnice. Ochrnuly mu ruce a nohy po kousnutí klíštětem. Nakazil se encefalitidou. Muž je připojený na dýchací přístroj a není jasné, kdy se jeho stav zlepší.

"Jde o vášnivého houbaře. Na konci června po jedné z procházek v lese našel přisáté klíště. Odstranil ho, ale po týdnu začal mít závratě a trpěl velkými bolestmi hlavy," popisuje primář infekčního oddělení Pavel Dlouhý.

Do nemocnice se pacient dostal 4. července. "Má obrnu všech končetin a dýchacích svalů. Byl by se udusil, kdybychom ho nepřipojili na dýchací přístroj," říká primář. "Od té doby se jeho stav trochu zlepšil, ale ochrnutí trvá a prognóza je nejistá," dodává Dlouhý.

V ústecké nemocnici leží také tři lidé nakažení jinou nemocí způsobenou klíštětem – lymskou boreliózou. "Jeden má obrnu nohy, další dva lícních nervů, což je pro boreliózu typické. Pacienti nemohou dovřít oko a hýbat koutkem úst. Obtížně pijí, voda jim vytéká z koutku," popisuje primář Dlouhý.

Mezi špatnými jedna dobrá zpráva: klíšťat je míň, než se čekalo. K jejich nižšímu výskytu napomohlo letošní nepříznivé a pro mnoho oblastí destruktivní počasí. Silné deště zabránily tomu, aby se klíšťata v lesích vyskytovala v rekordním počtu, jak předpovídali experti.

Encefalitida a borelióza: co je horší?

Státní zdravotní ústav zatím letos evidoval 192 lidí, kteří onemocněli klíšťovou encefalitidou a 1 335 případů onemocnění boreliózou.

Která z těchto dvou nemocí je nebezpečnější? Podle Dagmar Hulínské z Centra laboratorních činností Státního zdravotního ústavu může encefalitida u méně odolných lidí, například u důchodců či u lidí se sníženým imunitním systémem, způsobit i smrt. Na boreliózu zatím v Česku zemřel jeden člověk loni.

Obě nemoci však mohou vést k ochrnutí rukou a nohou. Ochrnutí je naštěstí většinou jen dočasné a léčí se antibiotiky či antivirotiky. Podle toho, zda nemoc způsobují bakterie (lymfatická borelióza), nebo viry (klíšťová encefalitida).

Účinnost léků se u pacientů často liší, závisí na stavu jejich organismu. U drtivé většiny lidí ochrnutí do měsíce zmizí. Proti encefalitidě navíc existuje účinné očkování, vakcínu proti borelióze zatím vědci vyvíjejí.

Nakonec ještě jedna dobrá zpráva: v lesích se až do konce července budou vyskytovat převážně larvy klíšťat, které jsou málo infikované. Riziko ovšem stoupne v srpnu a v září – to už budou klíšťata "dospělá", tedy rizikovější.

KlíštěPOČET NAKAŽENÝCH

Od začátku roku do včerejška

lymská borelióza: 1 335
klíšťová encefalitida: 192

leden–červen 2007–2009
rok           borelióza         encefalitida
2009         1 079                105
2008            971                  75
2007        1 085                   70

– encefalitida je virové onemocnění napadající mozek; existuje vakcína
– borelióza je infekční onemocnění postihující nervovou soustavu, srdce či klouby; neexistuje vakcína

Zdroj: Státní zdravotní ústav 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video