ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Václav Nývlt, Technet.cz

Dokonalý trik. Bitcoiny těžil načerno přímo z počítačů v prodejnách elektroniky

  • 106
Kriminalisté navrhli obžalovat muže, který loni těžil virtuální měnu bitcoin s pomocí počítačů vystavených v prodejnách elektroniky. Za neoprávněný přístup k počítačovému systému mu hrozí půlroční až čtyřleté vězení. Informoval o tom mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle něj jde o vůbec první takový případ, kterým se centrála zabývala.

„Podle našich závěrů si obviněný muž v roce 2021 ve veřejně přístupném prostoru prodejen elektroniky vybral počítače s vyšším výpočetním výkonem procesorů a zejména grafických karet,“ uvedl mluvčí.

Do nich pak měl podle NCOZ neoprávněně a v některých případech i opakovaně nainstalovat speciální software určený k těžbě virtuální měny Bitcoin. Program poté sledoval a kontroloval vzdáleně přes webové stránky.

Levný bitcoin v červnu lákal, Češi nakoupili kryptoměny za 300 milionů

Firmě, která vlastní napadené počítače, způsobil muž podle vyšetřovatelů škodu zhruba 70 000 korun. „Je to první případ tohoto typu,“ sdělil Ibehej. Jak dlouho a v jakých prodejnách těžba bitcoinu probíhala policie neuvedla.

Mluvčí prodejce elektroniky Datart, Olga Dolínková, redakci iDNES.cz potvrdila, že v jejich showroomech k ničemu takovému nedošlo. Redakce oslovila také jednoho z největších internetových obchodů s elektronikou a počítači v Česku, společnost Alza a prodejce elektroniky Electroworld. Jejich mluvčí informace o možné neoprávněné těžbě bitcoinu na jejich prodejnách zjišťují s tím, že se vyjádří později.

Muž je stíhaný na svobodě. O podání obžaloby rozhodne Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 7. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněnému trest odnětí svobody od 6 měsíců do 4 let.

Policie zabavila plnou halu playstationů, načerno těžily kryptoměny

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video