Soud o nošení hidžábu ve výuce budil emoce

Soud o nošení hidžábu ve výuce budil emoce | foto: iDNES.cz

Soud zastavil kauzu muslimky, které škola nedovolila nosit šátek na hlavě

  • 259
Městský soud v Praze zastavil případ muslimky, které střední zdravotní škola v roce 2013 nedovolila nosit při vyučování šátek, informovala Česká televize. Potvrdil tak rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 10. Dívka loni vzala zpět svou žalobu, ačkoli předloni v prosinci uspěla u Nejvyššího soudu. Škola se zpětvzetím žaloby nicméně nesouhlasila.

„Rozhodnutí soudu I. stupně potvrzeno,“ píše se ve zkráceném usnesení Městského soudu v Praze zveřejněném v justiční databázi. Celé řízení se tak pravomocně zastavilo.

Obvodní soud pro Prahu 10 loni v létě řízení zastavil poté, co studentka stáhla žalobu. Mladá žena svůj krok zdůvodnila obavami z nenávistných útoků. „Čelila vyhrožování, dehonestaci, setkala se s obtížemi při hledání bydlení a zaměstnání,“ popsala v dubnu advokátka dívky.

Škola se ale chtěla soudit dál. Městský soud však 27. ledna v neveřejném zasedání rozhodnutí obvodního soudu potvrdil.

Somálská dívka uváděla, že opustila pražskou Střední zdravotnickou školu v Ruské ulici, když ji ředitelka v září 2013 vyzvala, aby si při teoretické výuce sundala hidžáb. To je šátek, jímž si muslimské ženy zahalují vlasy, krk a ramena. V roce 2016 dívka školu zažalovala, domáhala se omluvy a 60 tisíc korun.

U obvodního soudu ani Městského soudu v Praze neuspěla, ale Nejvyšší soud rozhodl v roce 2019, že zákaz šátku při teoretické výuce nemá legitimní cíl a Česko nesmí diskriminovat některý z náboženských směrů. Spor proto vrátil k dalšímu projednání.

Soud zastavil kauzu dívky, které zakázali nosit hidžáb. Škola se odvolá

Škola argumentovala tím, že Somálka včas nedoložila dokumenty potřebné ke studiu a školu opustila ze své vůle. Dále škola uváděla, že „hysterii“ kolem případu rozpoutala až zpráva ombudsmanky. Instituce navíc trvala na tom, že každá škola má právo stanovit pravidla odívání i omezit náboženskou svobodu, a to mimo jiné proto, že zajišťuje bezpečnost žáků a také zachování sekulárního školství.

Soudních jednání se opakovaně účastnili odpůrci muslimů, kteří podporovali školu a její ředitelku Ivanku Kohoutovou. Ta dostala v souvislosti s kauzou v roce 2018 státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana. Ocenil ji za zásluhy o stát jako „statečnou ženu v boji s netolerantní ideologií“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video