Odcházející ředitelka VZP Jiřina Musílková.

Odcházející ředitelka VZP Jiřina Musílková. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Musílková odchází, Rath má další zářez

  • 32
Jiřina Musílková, ředitelka zdravotní pojišťovny pod státní kuratelou, svůj boj vzdala. Odchází. David Rath si udělá další zářez na pažbě své pušky, kterou má vždy po ruce.

Zdravotnictví teď prochází turbulencemi a nikdo, ani odpovědná ČSSD, neřekne, jak skončí.

Nucená správa nad VZP rozdělila zdravotníky i politiky na dva nesmiřitelné tábory a zvrhla se v mocenský boj. Kdo z nich má pravdu? Děly se ve VZP opravdu nekalosti? Anebo si dravý ministr vyřizuje účty z minula?

Stále nevíme. Sledujeme jen nevybíravý zápas - a nezávislý rozhodčí, jemuž bychom mohli věřit, stále není.

Kdyby ve zkoušeném zdravotnictví šlo pouze o hlavu VZP! Nejen kraje se dnes právem děsí, že levice schválí zákon o veřejných nemocnicích. Při jeho projednávání padl i návrh na "znárodnění" nemocnic, které jsou soukromé či jsou obchodními společnostmi.

S protiústavností si levice hlavu nedělala. Nedělala si ji ani tenkrát, když vládní právníci tvrdili, že daňové zvýhodnění těchto nemocnic by bylo nepřípustné. Zkrátka politici rozsévají dobro a práva i majetek kohokoli se jim musí podřídit.

A pacienti? Ti také nejsou v klidu. Bijí na poplach kvůli změnám v proplácení léků. Pro některé těžce nemocné by nemocnice nemusely ty drahé vůbec mít (přestože pro nás kýchající a smrkající budou párkorunové léky na bezplatný předpis i nadále).

Strach z pochybných a někdy i nebezpečných změn má stejného původce: stát, ministerstvo. Nemají žádnou zdravotnickou koncepci, a proto problémy řeší nouzově. Utahováním šroubů.

Představme si tu zářnou budoucnost: znárodní se nemocnice, zkrocené pojišťovny s nimi musí uzavřít smlouvy, i kdyby v nich pracovali samí Cvachové. Konkurence není žádná, kvalitu hlídají anonymní úředníci a pacient dostane jen to, co byrokraté dovolí.

Žádná vláda nemůže takhle zařídit dobrou péči. Zdravotnictví ve státní ohlávce je v rukou politiků a ti rozhodují podle svého zájmu:budu zvolen - nebudu zvolen. Ale pacienti mají přece jen jiný metr: budu vyléčen - nebudu vyléčen.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video