Kontroverzní předvolební billboard mostecké ČSSD, který někteří kritizují pro jeho nacistickou rétoriku.

Kontroverzní předvolební billboard mostecké ČSSD, který někteří kritizují pro jeho nacistickou rétoriku. | foto: Ondřej Černý, MF DNES

Mostecká ČSSD nakonec ustoupila, heslo o národnostní většině změní

  • 55
Nápis na dvanácti kontroverzních billboardech ČSSD v Mostě se změní. Stálo na nich: "Proč bych měl litovat, že jsem ve svém domově národnostní většinou? Jeden stát, jedna pravidla!" Po tahanicích s vedením sociální demokracie se její mostecká buňka dohodla na kompromisu.

Nové znění problematického sloganu, který byl kritizován za nacistického ducha, bude notně zkrácené: "Stejná pravidla pro všechny."

"Považuji to za kompromis. Heslo změníme, rétoriku zachováme," řekl iDNES.cz Karel Novotný, lídr mostecké ČSSD pro nadcházející komunální volby. Dodal, že plakáty budou přelepeny nejpozději do čtvrtka.

V ČSSD to vypadá jako ve známé pohádce

Přečtěte si názor Andrey Angermannové na spor o heslo

Dodal, že na novém sloganu se nakonec domluvilo pět lidí ze sociální demokracie: úřadující předseda Bohuslav Sobotka, krajský předseda Petr Benda, volební manažer Jiří Hamáček, poslanec za Ústecký kraj Josef Tancoš a samotný Novotný.

Mostecká organizace nakonec tlaku vedení strany ustoupila. Ještě o víkendu se zdálo, že se předvolební slogan měnit nebude, když na konci pracovního týdne několikrát rychle měnila názor.

Jak si tyto zmatky vysvětlit? "Ta věta, že plakáty ponecháme v totožném znění, unikla z neformálního setkání naší organizace," míní Novotný. "Nebyla nijak oficiálně iniciována, vzniklo to spontánně," zpětně rekapituloval vývoj událostí. Změnou textu chce uklidnit vášně, které polemika vyvolala.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video