Prezident Miloš zeman přijal ministryni financí Alenu Schillerovou. (25. února...

Prezident Miloš zeman přijal ministryni financí Alenu Schillerovou. (25. února 2021) | foto: Kancelář prezidenta republiky

S prezidentem jsme se shodli, že průmysl uzavřít nelze, řekla Schillerová

  • 318
Prezident Miloš Zeman se s ministryní financí Alenou Schillerovou shodl, že v rámci zpřísnění protipandemických opatření není možné uzavřít průmysl. V souvislosti s nouzovým stavem šéfka státní kasy ve čtvrtek po setkání s hlavou státu uvedla, že pokud by ho Sněmovna nechválila, vláda zváží vyhlášení nového nouzového stavu.

„Shodli jsme se, že není cesta uzavření průmyslu, který činí zhruba 40 procent HDP,“ uvedla ministryně.

Schillerová jednala s prezidentem o rozpočtu a seznámila ho s jeho parametry. V této souvislosti uvedla, že je na výdajové straně rozpočtu zhruba 87 miliard korun, které půjdou na podporu podnikatelů a ekonomiky. 

„Jsou to peníze, které vystačí zhruba do poloviny roku, pokud restrikce nebudou pokračovat dále. Ale věřím, že postupně díky vakcinaci budeme moci začít ekonomiku otevírat,“ uvedla. Doplnila, že ministerstvo financí počítá ve své prognóze s tím, že od poloviny roku bude ekonomika již plně fungovat.

Novela zákona o státním rozpočtu, kterou Zeman v úterý podepsal, zvyšuje schodek z 320 na 500 miliard korun. Důvodem změny rozpočtu je hlavně promítnutí dopadů z daňového balíčku, například zrušení superhrubé mzdy a snížení zdanění. Vláda také připravila návrh nového kompenzačního bonusu pro podnikatele a potřebuje i další výdaje na opatření kvůli pandemii covidu-19.

Plán vlády: zavřené školy, respirátory povinně v práci, necestovat mezi kraji

Co se týká nových zpřísňujících opatření Schillerová uvedla, že vláda je během čtvrtka neschválí a ani nemůže. Kabinet opatření projedná a připraví je. Schválit je ale může až po případném prodloužení nouzového stavu, o kterém budou poslanci rozhodovat v pátek.

„My připravujeme omezení pohybu, zvažují se různé varianty, tedy zpřísnění opatření. V tuto chvíli o nich nemůžeme hlasovat, dokud neznáme právní rámec. Musíme mít jistotu, zda bude nouzový stav, a pak můžeme o opatřeních hlasovat,“ uvedla ministryně. Proto je vláda podle ní připravena opět zasednout v pátek po jednání Sněmovny nebo i o víkendu.

Po jednání s hlavou státu Schillerová také uvedla, že pokud Sněmovna neschválí prodloužení nouzového stavu, pak vláda zváží vyhlásit nový. Právně i politicky je to jediná cesta, uvedla ministryně.

Další možností je podle ní postupovat podle pandemického zákona, který by mohl od soboty platit a poslanci o něm budou v pátek také jednat. Ten ale podle Schillerové neumožňuje zákaz shromažďování, setkávání nebo nařizování pracovních povinností.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video