Ministry čekají bezpečnostní prověrky

  • 14
Majetkové poměry špičkových politiků i jejich minulost by měla být pod větší kontrolou než dosud. Zajistit by to měl nový zákon o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, který ve středu schválila vláda. Nově zavádí i povinné bezpečnostní prověrky ministrů.

Ministři se budou muset prověrkám podrobit kvůli tomu, aby se mohli seznamovat s utajovanými informacemi Severoatlantické aliance, Evropské unie a Evropského společenství pro atomovou energii. Dosud se ministrů prověrky vůbec netýkaly.

"Úplnou výjimku budou mít nadále jen premiér a ministr zahraničí, ti se budou moci bez prověrky seznamovat i s tajnými dokumenty NATO," řekla MF DNES mluvčí Národního bezpečnostního úřadu Aneta Kupková.

ZA BEZPEČNOSTNÍ RIZIKO LZE TÉŽ POVAŽOVAT ZŘEJMĚ NEPŘIMĚŘENÉ FINANČNÍ NEBO MAJETKOVÉ POMĚRY VZHLEDEM K ŘÁDNĚ PŘIZNANÝM PŘÍJMŮM FYZICKÉ OSOBY
Zdroj: návrh zákona o ochraně utajovaných informací a bezpečnostní způsobilosti

Neomezený přístup ke všem dokumentům bude mít jen Stanislav Gross a s ním i šéf diplomacie Cyril Svoboda. Zákon předložil vládě sám předseda vlády Gross.

Změna tedy znamená, že kdyby se třeba ministr obrany Karel Kühnl prověrce nepodrobil, musel by v Bruselu v centrále NATO při utajovaných jednáních sedět za dveřmi.

Opozice návrh kritizuje
"Je to skandální a neuvěřitelné," reagoval na vládní návrh první místopředseda ODS Petr Nečas. "Ústavní činitele má hlídat instituce, jejíž vedení může ovlivňovat premiér.
A přitom on sám se prověrce vyhne, i když jsou v poslední době pochybnosti o jeho majetku," řekl Nečas v narážce na zjištění MF DNES, že Gross zatím přesvědčivě nedoložil, jak přesně získal peníze na svůj byt.

Pokud parlament nový zákon ještě nepřepracuje, přístup k utajovaným dokumentům EU a NATO pouze s prověrkou bude mít i třeba předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. "To jste mě překvapil, budu si to muset prostudovat," řekl ve středu Zaorálek.

Prověřovat se bude i majetek
Nový zákon o prověrkách jasně stanoví, co jsou bezpečnostní rizika, která by měla zabránit vydání osvědčení, že se příslušný člověk může seznamovat s utajovanými informacemi.

"Za bezpečnostní riziko lze též považovat zřejmě nepřiměřené finanční nebo majetkové poměry vzhledem k řádně přiznaným příjmům fyzické osoby," píše se doslova v návrhu nového zákona, který má MF DNES k dispozici.

Jako bezpečnostní rizika jsou v zákoně dále výslovně vyjmenovány práce či spolupráce s bývalou komunistickou rozvědkou či kontrarozvědkou nebo také pravomocné odsouzení pro trestný čin.

"Kritéria, proč může či nemůže někdo prověrku dostat, jsou pod daleko větší kontrolou," je přesvědčen šéf Národního bezpečnostního úřadu Jan Mareš. Za zásadní novinky nového zákona označil to, že člověk, který prověrku nedostane, se bude moci obrátit výhradně na soud.

Prověrky mají také platit déle než dosud. Pro stupeň tajné sedm let místo pěti a pro seznamování s důvěrnými informacemi devět let. Za šest let existence NBÚ prověřil zatím asi 35 tisíc lidí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video