Ministr Zgarba vzkazuje, že nic neřekne

  • 61
Ministr zemědělství Petr Zgarba se schovává před obviněním, že se snažil ovlivnit získání dvacetimilionové státní dotace. Peníze chtěl v roce 2003 získat pro obec Lípa-Petrkov na Havlíčkobrodsku, když byl poslancem ČSSD.

"Ministr vzkazuje, že se už nebude vyjadřovat k těmto obviněním," řekl v pondělí Hugo Roland z tiskového odboru ministerstva zemědělství.

Bývalá starostka obce Jana Borkovcová přitom Zgarbu o víkendu obvinila z toho, že se na ni koncem roku 2003 snažil vyvíjet nátlak, aby podepsala žádost o přidělení dvacetimilionové dotace.

"Říkal: Jano, do Lípy půjde dvacet milionů, tady máš papír, podepiš to, dej razítko, zítra s tím musím odjet. Nikomu nic neříkej! A bude to dělat firma Stavba – první stavební Havlíčkův Brod," tvrdí Borkovcová

Paroubek: Má trpělivost není velká
Případem se bude zabývat policie, která už vyšetřuje ministrovy aktivity v jiné, devítimilionové dotaci, kterou své obci prosadil loni a z níž se má letos stavět kanalizace k jeho pozemku.

Zgarbu, jehož počínání označil premiér Jiří Paroubek minulý týden jen za jistou nezkušenost, vyzvala v pondělí ODS k odstoupení.

"Manipuloval se státními prostředky ve svůj prospěch a zlehčování jeho pochybení premiérem svědčí o naprosté ztrátě soudnosti a nahrávání atmosféře korupce a klientelismu," řekla místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Premiér Paroubek se v pondělí v rozhovoru pro BBC Zgarby opět zastal, ale naznačil, že to tak nemusí zůstat. "Má trpělivost není velká, ale jsem stále přesvědčen, že pan Zgarba udělal jen to, co desítky jiných poslanců pro své regiony," prohlásil premiér. Slíbil, že se případem bude ještě zabývat: "Teď mohu říct jen to, že pro pouhá podezření se z vlády nikdo nevyhazuje."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video