Předseda ČSSD Jan Hamáček přichází do pražského volebního štábu strany. (3. října 2020) | foto: Michal Šula, MAFRA

Hamáček: Je otázka, zda nenastal čas pro radikální opatření jako v Izraeli

  • 1269
Ministr vnitra Jan Hamáček považuje růst počtu nakažených za alarmující. Je podle něj otázkou, zda za současného stavu přijatá i připravovaná opatření stačí, nebo nastal čas pro radikální omezení po vzoru Izraele. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly je nutné zpřísnit opatření, nárůst nakažených je enormní, řekl v sobotu.

„Krizový štáb pracuje na vytváření záložních lůžkových kapacit. Počet nově infikovaných je alarmující a je otázka, zda je současný vývoj zvladatelný již platnými či navrhovanými opatřeními, nebo zda již nastal čas pro radikální řešení po vzoru Izraele,“ uvedl Hamáček, který je zároveň šéfem ústředního krizového štábu, na žádost o komentář rekordního denního přírůstku.

Prymula pak v sobotu v České televizi uvedl, že nárůst počtu nakažených je enormní a jasně dokládá exponenciální charakter současného vývoje epidemie covidu-19 v Česku. Reprodukční číslo ukazující, kolik lidí jeden infikovaný nakazí, se zvýšilo na 1,4, což indikuje nutnost zpřísnění opatření, řekl bez dalších podrobností.

Premiér Andrej Babiš věc v sobotu nekomentoval, v pátek ale uvedl, že pokud budou počty nově infikovaných dál růst, hrozí uzavření země podobně jako na jaře.

PŘEHLEDNĚ: Střídavá výuka, zavřená kina či zoo. Jaká jsou nová opatření?

Za pátek laboratoře v Česku prokázaly nákazu u rekordních 8 618 lidí, nejvíc za jediný den od začátku epidemie v zemi a přes tři tisíce víc než dosavadní maximum ze čtvrtka. Denní rekord padl v tomto týdnu počtvrté za sebou. V nemocnicích bylo 1 893 pacientů s koronavirem, z toho 412 je ve vážném stavu. V pátek zemřelo v souvislosti s koronavirem dalších 25 lidí, jen za tento týden přes 200, celkový počet obětí se tak zvýšil na 905.

Výrazně stoupl také podíl zaznamenaných případů na počtu provedených testů, ve čtvrtek tvořil skoro třetinu ze všech testů, dosud nejvíc. Kolik testů provedly laboratoře v pátek, oznámí ministerstvo v sobotu večer.

Šíření koronaviru v Izraeli se po třítýdenní uzávěře patrně zpomaluje. Z celkového počtu provedených testů bylo ve středu pozitivních bezmála devět procent, což je nejméně od poloviny září. Strmý nárůst poměru země evidovala od 20. září, ke konci září pak zaznamenala rekordních více než 15 procent pozitivních testů na celkový objem testů za den.

Aktuální vývoj je tak podle izraelských politiků důvodem k opatrnému optimismu. Takzvaný lockdown tam má vzhledem k obavám ze zhoršení epidemické situace platit nejméně do poloviny října. Od začátku pandemie se nákaza koronavirem v devítimilionovém Izraeli potvrdila k pátku u víc než 283 500 lidí, zotavilo se jich přes 220 tisíc a 1 824 zemřelo.

Od pátku platí v České republice celá řada nových opatření, jako je povinné zavření restaurací a barů v osm hodin večer, u stolu pak smí sedět nanejvýš čtyři lidé.

Od pondělí pak začne platit druhá vlna opatření, která ministr zdravotnictví Roman Prymula oznámil ve čtvrtek. Jde třeba o omezení sportovních a kulturních akcí či střídavá výuka pro žáky druhého stupně základních škol.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video