Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (1. října 2022)

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (1. října 2022) | foto: Radim Strachoň, MAFRA

Blažek zasahuje do kauzy, kde je sám prověřován, míní TI. Žádá jeho odvolání

  • 47
Nevládní protikorupční organizace Transparency International se v otevřeném dopise obrátila na premiéra Petra Fialu s výzvou k odvolání ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Jako důvod uvádí střet zájmů, kdy se Blažek podle organizace aktivně vměšuje do živé kauzy týkající se kupčení s městskými byty v Brně, v níž jsou podezřelí členové místní buňky ODS i sám ministr.

Transparency International byla proti jmenování Pavla Blažka do funkce ministra spravedlnosti již od počátku. Na podzim například kritizovala vládní návrh zákona o ochraně oznamovatelů, o kterém i s dalšími právními organizacemi a spolky uvedli, že jde podle nich proti omezování korupce.

Nyní však situace zašla podle organizace příliš daleko, když portál Seznam Zprávy přinesl informaci, že si ministr spravedlnosti zažádal od žalobců již potřetí o informace z živé kauzy, v níž je Pavel Blažek sám prověřován.

„Jedná se o neakceptovatelné vměšování do výkonu orgánů činných v trestním řízení, kterým narušuje nezávislost vyšetřování a trestního řízení,“ míní Transparency International a vytýká ministrovi i jeho veřejné vystupování.

„Pavel Blažek tomuto konkrétnímu případu věnuje nebývalou pozornost i na Twitteru, kde pro změnu neváhá útočit na orgány činné v trestním řízení, novináře a občanskou společnost. Toto si politik ve veřejné funkci nesmí dovolit a takové chování nemá být tolerováno,“ kritizuje David Kotora, vedoucí komunikace organizace.

„Ptát se není totéž, co zasahovat“

Ministr se brání, že ptát se orgánů činných v trestním řízení na jejich činnost jeho zákonem danou povinností. „Neboť jsem za ně jako člen vlády ústavně odpovědný. Stejně tak nesmím ignorovat časté dotazy a stížnosti občanů, ostatních členů vlády, poslanců a senátorů v této oblasti,“ uvedl Blažek.

„Ptát se není totéž, co zasahovat. A ptát se po zrušení nezákonného obvinění či vazby, jak se to mohlo stát, není žádné požadování informací z živé kauzy,“ oponoval kritice ministr v pondělí zveřejněném tiskovém prohlášení.

Soudce poskytl dokumenty z bytové kauzy v Brně médiím, Blažek ho za to žaluje

„Každý orgán veřejné moci, včetně státních zástupců, policistů a soudců, musí být ochoten a připraven se každodenně zodpovídat ze své činnosti,“ míní Blažek s tím, že pokud toto „základní pravidlo demokratického právního státu státní zástupci, policisté a soudci nechápou, měli by odejít pracovat tam, kde se jich nikdo na nic ptát nebude“.

Transparency International však situaci vidí tak, že Blažek aktivně využívá svou veřejnou funkci k tomu, aby zasahoval do kauzy týkající se jeho osoby a členů ODS, tedy politické strany, které je Fiala předsedou.

V kauzách manipulací s byty je z vazby na svobodě osm z devíti obviněných

„Proto Vás pane premiére jménem TI vyzývám, abyste Pavla Blažka z čela ministerstva spravedlnosti odvolal, a dostál tak slibu, který jste občanům České republiky před sněmovními volbami v roce 2021 dal, tedy že Vaše vláda bude vládou ´Změny´, chcete občanům vrátit důvěru ve stát a budete vyžadovat vyšší politickou integritu než za vlády Andreje Babiše,“ napsal v otevřeném dopise předsedovi vlády ředitel organizace Ondřej Kopečný.

V bytové kauze už detektivové poslali do vazby Blažkova straníka a někdejšího advokátního koncipienta Otakara Bradáče, který podle obvinění zmanipuloval přidělení bytu i policejnímu agentovi.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video