Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soud poslal v kauze přidělování bytů v Brně do vazby dva obviněné

  9:25aktualizováno  14:21
Městský soud v Brně poslal v kauze přidělování bytů na radnici Brno-střed do vazby dva z osmi obviněných, jednatele realitní kanceláře Zdeňka Červinku a politika ODS Otakara Bradáče. Ostatní byli propuštěni na svobodu. Policie vyslechla 30 lidí, provedla 28 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor.

Kauza se týká radnice Brno-střed a přidělování městských bytů. Státní zástupkyně Petra Lastovecká z dozorujícího Vrchního státního zastupitelství v Olomouci o dalším postupu ráno informovala na webu .

„Někteří z celkem osmi obviněných trestnou činnost doznávají a s policejním orgánem a státním zastupitelstvím různým způsobem spolupracují. Státní zástupkyně po pečlivém vyhodnocení aktuální procesní situace podala příslušnému soudu návrhy na vzetí do vazby dvou stíhaných osob. Ostatní obvinění byli propuštěni ze zdržení na svobodu,“ uvedlo zastupitelství.

Za dvěma obviněnými přišli na policii jejich advokáti. „Zastupuji pana Červinku, za vinu je mu kladena manipulace s byty, jde o sedm případů v předchozích dvou letech. Škoda je ve stovkách tisíc korun,“ řekl před policejní budovou advokát Pavel Hála, který zastupuje realitního makléře Zdeňka Červinku. Bradáčův advokát Jan Kovařík s novináři nemluvil.

Vazbu pro oba muže redakci potvrdila dozorující státní zástupkyně Petra Lastovecká.

Další ze stíhaných Radim Suchánek dnes složil mandát zastupitele Brna Černovic a rezignoval na členství v hnutí ANO.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahovali v Brně v úterý. Zadrželi osm lidí. Podle serveru HN.cz byl jedním z nich brněnský vlivný politik ODS Otakar Bradáč a dalším zastupitel hnutí ANO v Brně-Černovicích Radim Suchánek, který pracuje na Správě nemovitostí Brna-středu.

„Pan Suchánek se dnes dostavil do zaměstnání po dvoudenní absenci. Tajemník mu oznámil, že bude přeřazen na jiné oddělení, které vůbec nesouvisí s jeho dosavadní činností na správě nemovitostí,“ uvedla mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Tajemník radnice Petr Štika doplnil, že Suchánek bude pracovat v kanceláři tajemníka a plnit úkoly, které mu zadá přímo on.

Dalšími zadrženými byli podle České televize jednatel brněnské realitní kanceláře PJ Reality Zdeněk Červinka a jeho společnice Eva Vágnerová a dále bez uvedení profese Kateřina Pospíšilová, Jiří Povolný, Ludvík Kraus a Marek Horvath.

Předsedkyně kontrolního výboru radnice městské části Brno-střed Monika Lukášová Spilková už v úterý řekla, že na nesrovnalosti při přidělování bytů, ale i na podivné směny a podnájmy bytů dlouhodobě upozorňovala. Byty dostávali například rodinní příslušníci politiků nebo jejich známí, kteří přeskakovali další a déle čekající žadatele.

V městské části Brno-střed v roce 2019 vyplula na povrch takzvaná kauza Stoka. Policisté tehdy odhalili organizovanou skupinu, v níž figurovali místní politici z hnutí ANO, úředníci a podnikatelé. Skupina ovlivňovala veřejné zakázky na radnici.

Tresty padly letos v květnu. Nejvyšší v podobě 9,5 roku vězení dostal bývalý místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula. Soud rozdal tresty dalším osmi lidem a dvěma firmám.

Stíhaný politik s vazbami na ministra Blažka

Jméno člena ODS Otakara Bradáče znal v Česku až do úterý málokdo. Po zadržení kvůli podezření z kšeftování s městskými byty v Brně však teď vešlo ve známost podobně, jako se to před třemi lety stalo u expolitika hnutí ANO Jiřího Švachuly, jenž byl následně letos na jaře nepravomocně odsouzen za machinace s veřejnými zakázkami.

Jak se tehdy ukázalo, Švachula nebyl jen lokální brněnský politik na radnici jedné městské části. Stejně ani Bradáč není člověk, který by neměl kontakty do vyšších pater.

Mnoho let se zná se současným ministrem spravedlnosti za ODS Pavlem Blažkem, pro něhož dvě dekády zpátky pracoval jako advokátní koncipient. Potkávali se i jako politici na jednáních rady Brna-střed už ve volebním období v letech 2002 až 2006. Stejně tak už v té době byl Bradáčovým blízkým spolupracovníkem Robert Kerndl, současný šéf brněnské ODS a rovněž náměstek primátorky.

A na uvolněné pozici největší a nejbohatší brněnské městské části se Bradáč udržel až do roku 2014, než občanští demokraté skončili v opozici. Po celou dobu se pohyboval právě kolem městských bytů či majetku. Kriminalisty tak nemusí při vyšetřování zajímat jen poslední čtyři roky, kdy byl Bradáč předsedou tří důležitých komisí - bytové, majetkové a také dislokační, která se zabývá nájmy v nebytových prostorách. Ostatně už před dvěma lety si policisté přišli na úřad Brna-střed pro řadu dokumentů týkajících se nakládání s byty a bytovými domy minimálně od roku 2010.

S Blažkem a Kerndlem Bradáče nepojí jen barva stranického trika a působení na brněnské právnické fakultě, ale také byznys. Ministrovi „studenti“ figurovali ve firmě KB Plus, jež v minulosti koupila část historického domu z 19. století v centru Brna. Později se dům dostal do majetku společnosti Slide, v níž působil vedle Kerndla právě současný ministr Blažek a další členka ODS, brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Nicméně už v úterý ministerstvo spravedlnosti zdůrazňovalo, že jich se aktuální zásah netýká. „Ministr Pavel Blažek, primátorka Brna Markéta Vaňková ani její náměstek Robert Kerndl nebyli kontaktováni policií,“ uvedlo ministerstvo. (mos)

Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

Královopolanky dominovaly v Hradci Králové. Jedna výhra je dělí od bronzu

19. dubna 2024  19:27

Basketbalistky KP TANY Brno dělí už jen jedno vítězství od ligového bronzu. Sokol Hradec Králové...

Na konopném festivalu radí, jak docílit špičkové úrody. Nabízí pivo i sazenice

19. dubna 2024  18:48

Ochutnat konopné pivo nebo si naklonovat svůj CBD řízek mohou návštěvníci na třídenním tematickém...

Díky šoku je réva odolnější i proti mrazu, technologii zkouší v Česku poprvé

19. dubna 2024  17:21

Unikátní ochranu vinné révy před mrazem zkouší v těchto dnech ve Vinařství Habánské sklepy ve...

VIDEO: Záchranáři lákají nováčky, ukázali resuscitaci muže po mafiánské popravě

19. dubna 2024  15:24

Drsnou scénou začíná nové náborové video jihomoravských záchranářů, kteří se tímto způsobem snaží...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...