Luděk Kula

Luděk Kula | foto: Radek Cihla, MAFRA

Ministr Pospíšil vrátil do funkce šéfa Vězeňské služby Kulu

  • 117
Ředitel Vězeňské služby Luděk Kula je zpátky v úřadu. Povolal ho ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Kula v předešlých dnech čelil obvinění ze špatné správy cizího majetku v souvislosti se zakázkou na rušičky mobilů ve věznicích. Skončil mimo službu, žalobce ale obvinění zrušil.

"Rozhodl jsem se poté, co se nepotvrdila oprávněnost obvinění Luďka Kuly z trestného činu. Můj postup je v souladu se zákonem o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů," sdělil iDNES.cz ministr Jiří Pospíšil.

Kula ministrovo rozhodnutí vítá. "Samozřejmě jsem rád. Od dnešního rána jsem opět v úřadu," řekl. O svém opětovném nástupu do funkce se prý dozvěděl v neděli večer, uvedla ČTK.

Policie podezírala Luďka Kulu a jeho bývalého náměstka Zdeňka Kreuzziegera z toho, že v souvislosti se zakázkou připravili stát o téměř dvacet milionů korun. Kulu obvinila počátkem července. Ministr ho pak postavil mimo službu. - čtěte více o obvinění šéfa věznic

Rušičky na některých místech nefungovaly
Žalobci ale dospěli k jinému názoru než policie. Podle vyšetřovatelů jsou za špatnou zakázku odpovědní manažeři, státní zastupitelství si ale myslí opak. - čtěte Žalobce zrušil stíhání ředitele věznic

Poptávkové řízení původně vyhrála společnost pb mont ve věznicích v Příbrami a Novém Sedle. Zakázka na rušící zařízení v dalších pěti věznicích se převedla do utajeného režimu, a Vězeňská služba proto výběrové řízení nevypisovala.

Rušení v některých zařízeních ovšem nefungovalo, ve věznicích v Příbrami a Novém Sedle byly rušičky odpojeny. V dalších pěti zařízeních Vězeňská služba rušičky nepřevzala a na pb mont podala žaloby.

Nákupem rušiček se loni zabývali poslanci. Sněmovní kontrolní výbor tehdy dospěl k závěru, že Vězeňská služba při jejich nákupu postupovala v rozporu se zákonem a zvolila špatné řešení. Poslanci také konstatovali, že takové pochybení vyžaduje personální změny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video